Slow living is een idee dat steeds meer mensen aanspreekt, en dat heeft ongetwijfeld te maken met onze sneller en drukker wordende maatschappij, én de vaak als dwingend ervaren verwachtingen die daaraan vasthangen. Vraag maar eens aan een kennis hoe het met ze gaat. Wedden dat het eerste antwoord het woord ‘druk’ bevat?
foto: bemorewithless.com
Onze agenda’s zijn drukker dan ooit (we ‘moeten’ vanalles). We staan sneller dan ooit met elkaar in verbinding: dank u sociale media en tal van communicatie apps. We kopen en betalen online en via al even snelle apps op onze gsm. Informatie wordt hapklaar en kort bericht. Zelfs in onze manier van reizen staat snelheid centraal: denk maar aan de short ski, de city trip.
Slow living gaat daar regelrecht tegenin en dat roept al eens vragen of verwarring op.
Tijd voor een beetje meer duiding bij veelgehoorde opmerkingen!
Misvatting 1: bij slow living moet alles eindeloos lang duren
Eén van de grootste misvattingen over slow living is dat alles zou moeten gebeuren op een slakkengangetje. Uiteraard is dat niet het geval. Het gaat niet over het zo traag mogelijk doen, maar eerder over vertragen: de automatische piloot waarop we vaak leven uitzetten. Op die manier krijgen we focus en bewustzijn om na te denken over wat we belangrijk vinden, onze prioriteiten te kiezen en daar de gepaste tijd aan te spenderen.
Slow and steady is my favorite speed. I care about where I'm going, not how fast.
Misvatting 2: slow living is vooral iets ‘voor op den buiten’
Trager leven kan op veel verschillende manieren. Verbinden met de natuur, zelf je groenten kweken, creatief bezig zijn, stilte opzoeken; het kan allemaal. Sommige zaken lijken misschien meer te passen wanneer je landelijk woont maar dat hoeft helemaal niet zo te zijn. Een vensterbank tuintje laat je ook genieten van de natuur. Slow living is een mindset voor iedereen: wat je omstandigheden ook zijn, er zijn manieren om te vertragen en jouw essentie vorm te geven.
Slow down, everyone, you're moving too fast (Jack Johnson).
Misvatting 3: slow living is voor luilakken of mislukkelingen
De principes van slow living volgen, kan perfect aansluiten bij succes, productiviteit en zelfs ambitie. Je focus op wat belangrijk is, zal niet alleen je efficiëntie vergroten maar ook je gedrevenheid en daarmee de kans op succes! Of je succesvol bent of niet, kan slechts één iemand bepalen en dat ben jijzelf. Jij houdt immers je persoonlijke waarden en doelen voor ogen, de maatstaf om succes aan af te meten.
In an age of speed, nothing could be more innovative than going slow.
Misvatting 4: slow living betekent terug gaan naar de middeleeuwen
Verbinden, de natuur opzoeken, simpelweg zijn, het hoeft niet te beteken dat je de moderne en digitale tijd volledig vaarwel zegt. Je kan zonder meer genieten van de voordelen ervan. Slow living komt wel met een bewustzijn dat alles ten dienste staat van jou als persoon, en de weg die je wil afleggen. Niet omgekeerd. Door je bewust te zijn van de impact van bv. sociale media vermijd je dat het je afleidt i.p.v. voor jou werkt.
Take control of your habits. Take control of your life.
Misvatting 5: als ik teveel stress heb, begin ik wel met slow living
Slow living haal je niet eventjes boven wanneer je gespannen bent of gestresseerd. Het is een manier van leven die op je moet groeien, als een tweede natuur. Zoiets vraagt tijd en toewijding, overtuiging en doorzettingsvermogen. Wat belangrijk is voor jou is immers constant in evolutie. Bovendien staat de uitvoering voortdurend in contrast met de snelheid van de wereld om ons heen. Het is een begin zonder echt eind, met vallen en opstaan, in al zijn imperfecties maar net dat maakt het zo mooi.
There is more to life than increasing it's speed (Mahatma Gandhi).
Wil je meer lezen over slow living, in de blogpost 'wat is slow living' leg ik het begrip volledig uit.
Met welk van deze misvattingen werd jij al eens geconfronteerd? Deel gerust je ervaringen in de comments!
Tot snel,
Stefanie
Comments