top of page

Gooi wat in mijn lege lege tonne… of niet? De Sint minimaliseert mee!

Bijgewerkt op: 15 nov.

Het gekende mantra om minder te kopen – heb ik het écht nodig, wil ik het écht, geeft het meerwaarde aan mijn leven – is een gouden leidraad.

Alleen, niet zozeer als het aankomt op de Sint. Daar waar ik met mijn kind in gesprek kan gaan over het al of niet kopen van speelgoed of andere spullen, is dat met de goedheilig man net iets minder… handig.

Het is dé gedroomde vrijgeleide voor mijn (en andere) kinderen om alles wat het hart verlangt op de 'wish list' te zetten. En ik… kan alleen maar lijdzaam toezien (althans tot de magische sint bubbel uiteenspat in de platte commerciële parade die het eigenlijk is – excuseer me mijn cynisme 😬).


Kunnen we dan werkelijk niets doen tegen de speelgoedinvasie die zich begin december voltrekt in onze woningen? Toch wel. Hieronder deel ik 8 tips die een verschil kunnen maken.




#Tip 1: probeer niet te overladen


De Sint geeft… met mate. Probeer niet te overladen met veel of grote geschenken. Dat eerste cadeau open maken is magisch, bij het derde zien die kinders nauwelijks nog wat erin zit. En blijft het nadien rondslingeren in huis.


Kies dé 'topper' voor jouw kind en ga (enkel) daarvoor.

Idem met de chocolade trouwens: die extra zak zal niemand missen (ok, misschien de geniepige snoepmama’s en papa’s 🙈)






#Tip 2: maak afspraken


Praat met oma’s en opa’s, doopm/peters, … over de noodzaak van een cadeau. Maar evengoed over wat het wordt en kost.

Misschien kan er samen gelegd worden om 1 wens in vervulling te laten gaan, aan te bouwen aan iets wat ze al hebben (bv. met set-speelgoed zoals lego, playmobil, …), afgewisseld worden per jaar wie de gelukkige schoen mag zijn, … of om op z'n minst gelijkaardige cadeaus te vermijden. Hoe vroeger je een regeling maakt, hoe beter.


Evengoed, praat met je kinderen zelf.

Zo weten mijn kinderen dat de Sint niet komt bij mama en papa. Dat is altijd zo geweest, bij vragen krijgen ze steeds hetzelfde antwoord: de sint vond het welletjes, er moet ook nog iets zijn voor de andere kinderen. Klaar. Ze hebben dit nooit in vraag gesteld.



#Tip 3: samen kiezen


De wenslijstjes knippen en kleven is een activiteit bij ons. Ik probeer dat, in de mate van het mogelijke, wat te sturen door dezelfde vragen te stellen die ik anders stel bij een aankoop.

Wat vind je er zo leuk aan? Heb je al zoiets? Hoe vaak denk je er mee te spelen, wanneer? Zal dit doen wat je kind ervan verwacht (de dozen zien er soms, onterecht, heel spectaculair uit)?


Het helpt je kind betere keuzes te maken in de veelheid aan reclames (en verhoogt dus de kans op een tevreden kind achteraf, en een stuk waarmee effectief gespeeld wordt).


Om beter om te gaan met keuzestress, kan je vooraf al de categorie bepalen waarin je kind wil zoeken. Wat wil die het liefste: iets voor de poppen, iets om te bouwen, … ? Focus dan eerst op die delen van de Sint-reclames.



#Tip 4: het mag ook anders


De Sint-catalogus die menig gezin, veelal ongevraagd trouwens, in z’n bus krijgt, kan je gerust ook aanvullen met andere bronnen bv. de website van jouw favoriete winkel.

Maak je kind duidelijk dat het ook iets anders mag vragen: een activiteit, een uitstapje, …

De Sint kent al die leveranciers en product- of dienstcodes immers uit z’n hoofd dus zelfs zonder knipsel komt dat goed 😉.



#Tip 5: tweedehands kan, ook voor de sint


Er is heel veel speelgoed te vinden via tweedehands verkoopkanalen als 2dehands, Vinted, facebook groepen, en zelfs de kringloopwinkels. Denk er wat koekkebonnekes (meetjeslands voor nic nac koekjes 😉) en wat chocolade bij en veel kinderen zullen niet eens doorhebben dat het niet nieuw is. Dat is zeker zo voor jonge kinderen.


Mijn kinderen hadden dat soms wel door. We hebben hen meteen duidelijk gemaakt dat de Sint heel veel cadeaus moet kopen en dat er tegelijk veel, weinig gebruikt, bij andere kinderen staat. Recyclage Piet neemt die terug mee om er iemand anders blij mee te maken. End of story. Ze hebben ook dat zonder morren aangenomen.


Zelf aan de slag? Oktober is het ideale moment om speelgoed te verkopen. Begin dus tijdig met opruimen.


PorteRenee schreef trouwens een blog over "Zo krijgen mijn kids vette cadeaus op pakjesavond, zonder dat het de hoofdprijs kost".



#Tip 6: wie is braaf geweest


Denk na aan wie je je zuurverdiende centen wil uitgeven. Grote ketens zijn niet altijd de goedkoopste en al zeker niet de origineelste wanneer het aankomt op hun assortiment speelgoed. Je kan zeker eens samen op prospectie gaan of online scrollen in andersoortige winkels.


De kleine en lokale ondernemer maakt er net zijn zaak van om je echt te verrassen. Neem bijv. maar eens een kijkje bij Hoppiepolla, de webshop voor avontuurlijke kinderen. Ze hebben een verfrissende collectie creatief en open einde speelgoed (hier lees je wat dat is).



#Tip 7: life is a box of chocolates… you never know what you’re gonna get


Ik probeer mijn kinderen ook altijd voor te bereiden op niet exact krijgen wat je wil. Die ene set Playmobil is het dan misschien niet geworden, wat ze krijgen is ook leuk.

Door dat van jongs af aan te doen, stimuleer je ook hun flexibiliteit. Maar ik geef toe, als ze dan de verhalen horen van klasgenootjes die exact de massa kregen die ze hadden gewenst, moet ik soms ook wat graven naar een goed antwoord.


En dan denk ik meteen aan alle kinderen die niets of nooit krijgen wat ze wensten… dat moet een kind raken. Ik hou specifieke acties rond ‘Ieder kind een sint’ dan ook goed in het oog. Vroeger kon je iets extra kopen bij Dreamland dat naar armoedeorganisaties ging. Ik heb de indruk dat het nu vooral de middenveldorganisaties zijn die dingen op poten zetten. Het cadeau dat ik niet koop voor mijn kinderen, doneer ik. Wegschenken kan ook samen met je kinderen. Wedden dat ook zij gelukkig worden van anderen blij maken?



#Tip 8: zet in op tradities


Focus op het moment en niet op het cadeau. Zing liedjes, versier het huis, knutsel en bak er op los. Wedden dat je kinderen later vooral de sfeer zullen herinneren en niet het cadeau?


Hier gaan we elk jaar voor een gezellig Sint-ontbijt, met warme chocolademelk en zelf gebakken Sint-koeken.



Hoe pakken jullie het aan?

Laat het vooral weten in de comments of op de socials!


Stefanie

Recente blogposts

Alles weergeven
aparte delen_IG_Tekengebied 1-09 (2).png
bottom of page