top of page

Van STRESS-mis naar KERST-mis: hoe hou je alle (kerst)ballen dit jaar wél in de lucht?

Ik had het er al over in mijn stories op Instagram (kom er lekker bij als je nog niet volgt!).

De kerstperiode lijkt dé periode om te bewijzen dat je alle (kerst)ballen de lucht kan inhouden.

Ik noem het daarom wel eens Stress-mis in plaats van Kerst-mis.


Bovenop onze dagelijkse to do’s gooien we er met z’n allen een ton extra taken en aandachtspunten bovenop. Net op het moment dat we minder energie hebben (want kou en donker). Werkgevers doen graag mee met “dit zou voor de kerstvakantie nog af moeten” – taakjes. En we sleuren een pak verwachtingen mee want kerst… dat moet magisch, luxueus en allesvervullend.


Maar is dat wel zo?


Het kan allemaal een pak MINDER, zonder dat je inboet op een fijne kerst.

Heb jij het efkes helemaal gehad? Klinken de (kerst)bellen net iets te hard in de oren? Ik help je hier op weg naar een rustige decembermaand en kerst minimalist style... met een gouden randje 😉.

 

dromen van een minimalistische kerst, geen stressmis maar kerstmis


Kies bewust


Veel van de stress in de kerstdagen komt door een gebrek aan richting en autonomie. Anders gezegd, je hebt het gevoel geleefd te worden en alleen maar te MOETEN in plaats van zelf je eigen keuzes te kunnen maken. En dat brengt stress met zich mee.


Verwachtingen zijn hier ook een dingetje: er wordt dezer dagen een zeer duidelijk beeld geschetst van hoe een ‘fijne kerst’ er hoort uit te zien. Luxueus aangeklede huiskamers, grote families in glimmende feestkledij, een prachtig versierde tafel, een resem fancy hapjes, een kerstboom die lijkt te bezwijken onder pakjes. Veel kans dat je nu een perfect reclame plaatje ziet, niet waar?!


christmas tree overload, minimalistische kerst, minder met kerst

Nieuwsflash: het kan/mag anders!

 

Denk bewust na waar je je tijd, geld, energie in wil steken. Hou het beeld van wat je wél wilt goed vast en stem er al je beslissingen op af.


  • Heb je niets met koken, schrap dat exotisch kerstmenu waar je uren voor in de keuken moet staan en ga voor een eenvoudige maaltijd.

  • Wil je graag binnen budget blijven (bepaal vooraf hoe groot dit is!), kies voor tweedehands cadeaus of hou het creatief.

  • Zie je nu al tegenop uren tafelen, trek er op uit of stel aan je gezelschap een activiteit voor. Met z’n allen even naar buiten? Dan geef je beter een seintje vooraf. Niet iedereen hoeft trouwens enthousiast te zijn. Maak gewoon goeie afspraken, zodat de kroketten niet koud zijn wanneer je terugkomt.


En ja, de kans bestaat dat je belemmerende zinnetjes als “dat hoort toch gewoon bij kerst” of “zo doen we dat altijd bij ons”, of zelfs “ik kan echt niet zeggen dat ik dat niet doe”, zal horen.

Luister naar elkaar(s noden) en zoek een oplossing die voor iedereen werkt. Mss ben jij wél een aangename tafelgenoot, als je tussen het hoofdgerecht en dessert even alleen op wandel mag.

 


Creëer rust


Rust komt niet vanzelf.

Als er na het bepalen van wat je wél wil, extra taken bijkomen, dan plan je die best in.

Voorzie daarbij extra tijd voor vertragingen of onvoorziene omstandigheden zoals ziekte (iemand die nog niet loopt te snotteren dezer dagen?!).

Voorzie nog wat witruimte want er komt altijd nog een lijk (aka een vergeten taak) uit één of andere kast… of (nog) een ziek kind.


Wil je écht wat bijtanken in December, stop ook je weekends/vakantie niet propvol.

Opgelet; met deze tip ga je best maanden vooraf al aan de slag.

Blokkeer rustmomenten en zeg alleen ja op de ‘hell yes’-activiteiten (die activiteiten die je ABSOLUUT NIET wil missen).


Zorg dat je de dag voor een feestdag niet volpropt met energie-nemers.

Ook op een feestdag zelf, kan je wat extra rust inplannen. Een frisse neus halen, een stukje lezen, met de kinderen iets kleins knutselen. Het haalt je even uit de stroom van de dag.Nieuwe energie komt, voor sommigen onder ons, uit iets nieuws doen. Ook hier geldt, keep it simple. Maak een vuurtje in de tuin en rooster hot dogs en/of marshmellows, kies een classic kerstverhaal om (voor) te lezen (aan je kinderen), ga even los op je favo kersthit (love you, Mariah! 🤩).


Het doel: verbinden, niet die picture perfect instagram foto (als die er toch van komt, is dat alleen maar meegenomen 😁).

 


Creëer ruimte


We moeten het ook nog even hebben over kerstversiering en kerstpakjes, die straks letterlijk je ruimte gaan inpalmen.


Ik liet me ooit vertellen door een interieurstylist dat één versierde plek rustiger oogt (niet onlogisch) maar vaak ook meer impact maakt dan overal kleine hoekjes met kerstversiering.

Heb je ineens ook minder decoratie nodig. Of maak zelf natuurlijke decoratie die daarna gewoon op de composthoop kan.

 

Als het even kan, schrap cadeaus. Echt, wat. een. verademing. Niet iedereen is al zover maar gelukkig is er veel marge tussen alles of niets 😏. Zo kan je stapsgewijs te werk:

  • Koop alleen nog pakjes voor de kindjes.

  • Haal het budget voor de cadeaus naar beneden.

  • Werk met een lotjessysteem, zodat iedereen maar één cadeau hoeft te kopen, en ook maar één cadeau ontvangt.

  • Geef vooraf je lijstje door, zo krijg je alvast geen compleet nutteloze zaken (dat is, als de lijst gevolgd wordt). Die lijstjes kan je ook anders invullen: vraag bijvoorbeeld een avondje babysitten (als je de schenker kent en je kinderen toevertrouwt 😏).

  • Ik las onlangs over een 'White Elephant Party', waarbij iedereen iets leuks inpakt dat hij of zij nog in huis heeft liggen. Of, waarbij iedereen tweedehands dingen zoekt in kringloopwinkels. Ook leuk!


Sowieso, maak van het uitpakken van de cadeaus niet de belangrijkste gebeurtenis, maar een bijzaak. Volgend jaar herinner je al lang niet meer wat je kreeg maar ongetwijfeld herinner je wel nog de leuke spelletjesavond die daarop volgde. En zo worden nieuwe tradities geboren.

 


Elimineer jingle bells


Hè?? Ik bedoel maar, niemand heeft iets aan een losgeslagen stresskip die de hele avond onaanspreekbaar tussen de tafel en de keuken holt en net geen uitbarsting krijgt wanneer de zelfgemaakte kroketjes uit elkaar vallen. Maak je niet té druk.


Denk aan alles waar je dankbaar voor kan zijn, en ontspan. Neem tijd voor elkaar en luister naar de verhalen dicht bij je. Als dat geen magische kerstwens is!

 

Dit weekend zetten wij alvast de kerstboom!

Ho ho ho!

Stefanie

aparte delen_IG_Tekengebied 1-09 (2).png
bottom of page