top of page

Wat is minimalisme?

Bijgewerkt op: 2 apr. 2022

Minimalisme is een manier van leven waarbij je bewust kiest waarmee je je wil omringen en je ontdoet van al de rest (het overbodige).


Die bewuste keuze is ingegeven door je persoonlijke waarden.

Dus wat jij écht belangrijk vindt en wat je vooruit helpt om jouw leven vorm te geven, wat bij je past als persoon.

Het gaat dan vaak over wat je écht gebruikt, nodig hebt of wat meerwaarde geeft aan je leven.


Op die manier bereik je een betekenisvol leven, op jouw maat.

Minimalisme brengt je terug naar je essentie. We noemen het daarom ook wel ‘essentialisme’.

Maar hoe je ’t precies noemt, maakt eigenlijk niks uit. Zolang de idee erachter maar blijft staan.


“the secret of happiness, you see, is not found in seeking more, but in developing the capacity the enjoy less” (Socrates)

Minimalisme is een proces. Je wordt het niet over nacht maar je kan er wel gewoon (ik bedoel zonder gedoe of zonder dat je echt iets nodig hebt - duh!) en om het even wanneer mee beginnen.

Meer dan klaar zijn met de overdaad in je leven én een portie bewustzijn en goesting is er niet nodig.


Je start misschien met het versleten truitje uit je kast waarvan je maanden geleden al uitmaakte dat het weg mocht... maar waar het eindigt, ligt helemaal bij jou. Het doel is niet om zo weinig mogelijk te hebben maar precies genoeg van datgene wat je écht gelukkig maakt. Zodat je er ten volle kan van genieten, zonder afleiding. Elke stap in de juiste richting, hoe klein ook, is een overwinning!


Hoe zit dat bij jou? Heb jij het gevoel dat je echt kan genieten van al je spullen, van de mensen om je heen en doe je met je tijd écht wat je het liefste zou willen doen? Ik ben heel erg benieuwd waar jullie zoal tegenaan lopen. Laat het me zeker weten in de comments!


liefs,

stefanie


Lees in de blogpost 'Ik koos voor minimalisme (en wel daarom)' hoe ik minimalist werd. Meer over wat minimalisme is (en wat niet) kan je vinden in de post '5 misvattingen over minimalisme (of wat minimalisme niet is)'.


Recente blogposts

Alles weergeven

Comentarios


aparte delen_IG_Tekengebied 1-09 (2).png
bottom of page