top of page

Wat is Slow Living?

Bijgewerkt op: 2 apr. 2022

Slow living betekent letterlijk traag leven.


Het is de levensfilosofie van waaruit je kiest om minder haastig te leven maar doelbewust te gaan voor een betekenisvol bestaan door prioriteit te geven aan wat écht belangrijk is voor jou. Dus niet sneller, zo veel mogelijk doen en liefst allemaal tegelijk maar kiezen om het beter te doen, op het juiste tempo en met je exclusieve aandacht.


Je haalt je voldoening uit de alledaagse dingen. Minder moeten en meer ‘zijn‘, in het nu, in plaats van alleen maar ‘doen‘. De focus ligt er op verbinding, met jezelf maar ook met de wereld rond je, op een natuurlijke en haast organische manier.


Trager betekent vaak ook met minder grondstoffen, minder afval, minder vervuiling en daarom vaak ook duurzamer.


foto: Purple Ella


Das dan toch hetzelfde als minimalisme?


Awel, minimalisme en slow living hebben het één en ander gemeenschappelijk. Ze vertrekken beide vanuit je persoonlijke waarden, gaan terug naar de essentie, naar wat jij belangrijk vindt. En ze impliceren beide een bewuste keuze, verlopen in een proces, en ga zo maar door.


En toch zijn ze niet helemaal hetzelfde. Je zou perfect minimalist kunnen zijn – leven met weinig spullen, een selectief gekozen gezelschap rond je, gerichte keuze van hoe je jouw leven vorm geeft – en toch geen behoefte hebben om trager te leven. Lekker snel gaat nog zo makkelijk als je weinig ballast rond je hebt, toch? Of geen behoefte om verbinding te zoeken met de wereld rond je. Andersom kan je traag leven maar geen nood hebben om het met minder te doen en alle ballast te verwijderen.


Ik zeg ‘kan’ want in realiteit zal je zien dat beide vaak hand in hand gaan. Eens je je bewust wordt van je persoonlijke waarden en die voorop gaat plaatsen, zal veel van het overbodige vanzelf uit je leven verdwijnen (minimaliseren) en zal je betekenisvoller en vaak trager gaan leven (slow living). En van zodra je ballast laat verdwijnen (minimaliseren) zullen ook je persoonlijke waarden duidelijker worden en kan je doelgerichter en bewuster leven waardoor je beter in verbinding staat met jezelf en de wereld (slow living).


En zo is de cirkel helemaal rond!


Wil je nog meer weten over slow living en wat het precies inhoudt, lees dan zeker ook de blogpost '5 misvattingen over slow living' (of wat slow living niet is).

Wil je je verdiepen in minimalisme, neem een kijkje in de blogpost 'wat is minimalisme'.


groetjes,

Stefanie

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


aparte delen_IG_Tekengebied 1-09 (2).png
bottom of page