top of page
Foto van schrijverStefanie Van der Burght

Eten van de Korte Keten... Wasda? En vooral oedoededa?


Sta jij wel eens stil bij de herkomst van wat we eten én de manier waarop het geproduceerd wordt? In tijden van stijgende voedselprijzen, tekorten door oorlog en conflict, epidemieën die onze economie in war brengen, staat die vraag hier alvast op de voorgrond.

En… kies ik meer dan ooit, overtuigd, voor Korte Keten.


Korte watte?



Wat is Korte Keten?


Korten Keten verwijst naar een afzetsysteem van voeding waarbij het voedsel geen of zo weinig mogelijk tussenschakels doormoet om van bij de producent tot bij de consument te komen. De kortste weg naar je bord dus!


Hét criterium om te bepalen of iets Korte Keten is, zijn de tussenschakels.

Hoe minder, hoe beter.

Dat betekent in veel gevallen 'lokaal produceren' want wat dichtbij zit, behoeft minder tussenstappen. Maar… lokaal is niet per definitie altijd Korte Keten.

Korte Keten productie is niet noodzakelijk biologisch maar los van het bio-label, houdt de productie in Korte Keten wel veel meer rekening met de relatie tussen mens, dier en natuur.

Ook hier een win dus!


Maar consumeren uit Korte Keten heeft nog meer voordelen:

  • Er is meer contact tussen consument en producent.

  • Er is voedseltransparantie; je weet waar je voeding vandaan komt, hoe het is geproduceerd, wat daar voor nodig is, …

  • Er is minder (tot zelfs geen) transport nodig

  • De producent ontvangt een eerlijke prijs.

  • De consument krijgt verse en kwaliteitsvolle producten recht van bij de boer/producent.

  • Verpakkingsafval is (meestal) beperkt.

  • Het stimuleert de lokale economie.


Voor mij is Korte Keten eigenlijk een heel logisch deel van minimalisme en slow living. Niet in de zin dat ik nu minder ga eten 🤪 maar eerder door bewust te kiezen voor een bepaald systeem van voedselproductie, waar ik me zelf goed bij voel en met kenmerken die voor mij belangrijk zijn: een goeie prijs voor de maker, een duurzame teelt, en een plezant klapke op de markt.

Zelfs de ‘beperktheid’ van het systeem: ervaren dat niet alle producten in elk seizoen beschikbaar zijn, beschouw ik als een meerwaarde. Er zijn grenzen aan onze manier van consumeren and that’s ok.

Heb jij ook wel interesse in Korte Keten maar weet je niet goed waar te beginnen?



Tips om te starten met Korte Keten


➤ Ga eens naar de (boeren)markt

Op je plaatselijke markt zal je vast en zeker lokale ondernemers treffen, en met wat geluk ook korte keten producenten!

Het Meetjesland is gezegend met een aantal Boerenmarkten, die zich toespitsen op Korte Keten producten:


Elke zaterdag van 9.30u tot 12.30u, op het plein, centrum Kaprijke. Zowel food als non-food, mét beleving (denk: concertje, poëzie, boekvoorstelling, tapas & bar, …). De nadruk ligt op korte keten, lokale starters en creatievelingen. Voor de precieze standhouders van de week, check Facebook

Logo Boerenmarkt Kaprijke
Affiche Boerenmarkt Kaprijke

Elke 3de vrijdag van de maand, van 15u tot 18u, aan de kerk van Beke (Waarschoot). Zowel food als hobbymarkt (in de kerk), vaak extra animatie. Voor de precieze standhouders van de week, check Facebook.


Biomarkt Adegem

Elke zaterdagvoormiddag van 9 tot 12u, aan de Adegemse kerk. 3 kramen: brood van man van De Backer, zuivel van De Magriete en groenten van Mollenakker.



Volgens de provincie Oost-Vlaanderen zijn hier nog boerenmarkten (naast de gewone weekmarkten):

· Maldegem

Marktplein en Marktstraat op maandag van 8 tot 13 uur.

· Aalter

Boerenmarkt Parking Aard op zaterdag van 13.30 tot 16 uur (seizoengebonden)

Parking Aard op zondag van 7 tot 13 uur


Kwam jij hier al, laat zeker je ervaring achter in de comments. Ik ben benieuwd!



➤ Stap eens de (hoeve)winkel binnen


Of dat nu een echte ‘winkel’ is, een automaat, of een ‘afdakske’ 😉, achter elke plaats waar geteeld, gekweekt of geproduceerd wordt, zit een trotse producent.

Zo is hoevewinkel Van Eigen Kweek verbonden aan een echte boerderij maar ook Bij Andries heeft heel veel lekkers van eigen kweek, rond hun reguliere groentewinkel. Bij Boer Steven zit het aanbod dan weer in de automaat. En zo zijn er nog een pak andere lekkere producenten in onze streek.

Even stoppen en ontdekken is de boodschap! Een website is er niet altijd maar check Facebook. Daar kan je vaak de eerste info terugvinden. Of vraag eens rond bij vrienden en kennissen: wedden dat zij je nog een paar adresjes kunnen wijzen?!

Sarah Van Eigen Kweek boerin korte keten hoevewinkel
Sarah van hoevewinkel Van Eigen Kweek - Lembeke

Binnenkort zijn de Korte Keten producenten/horeca/winkels/… van het Meetjesland te ontdekken op de website van ‘Goeste’ – zie verder.



➤ Het CSA-netwerk


CSA staat voor Community Supported Agriculture. Het is een vorm van ecologische landbouw die gedragen wordt door een gemeenschap. In ruil voor een jaarbedrag worden ze mede-eigenaar van de komende oogst. Op die manier heeft de CSA-boer geen duur krediet bij de bank om zijn productiekosten te kunnen voorfinancieren en heeft hij/zij een vast inkomen. Valt de oogst goed mee, dan genieten de aandeelhouders daar rechtstreeks van, valt er iets tegen, dan dragen zij mee dat risico. Als eigenaar heb je ook inspraak in de werking van de CSA-boerderij.


CSA de moeiakker eeklo sfeerbeeld serre
CSA De Moeiakker - Eeklo

Oogsten kan via 2 systemen: zelfoogst of pakketten.

Bij zelfoogst trekken de deelnemers zelf naar het veld om hun groenten en/of fruit te oogsten.

Bij pakketten zorgt de boer voor het oogstwerk en zet de pakketten klaar op de boerderij of in een afhaalpunt.

Dit concept is ook mogelijk voor zuivel, eieren en vlees.


Er zijn in Vlaanderen meer dan 50 CSA’s. Je kan ze hier allemaal terugvinden.

In het Meetjesland zijn dat:

De Moeiakker – Eeklo

Groentegem - Lovendegem


Maar het Meetjesland telt ook afhaalpunten voor voedselpakketten van naburige boerderijen bijv. Van Eigen Kweek voor bio-pakketten van De Wassende Maan.



➤ Voedselverdeelplaatsen


Een voedselverdeelplaats is een soortgelijk systeem waarbij de (vooraf bestelde) producten van lokale producenten op 1 centrale plaats gebracht worden zodat de consument alles samen kan oppikken. Het zijn dan niet de producten van 1 boerderij maar van meerdere (producenten). De producent bepaalt veelal de prijs.


De bekendste zijn Voedselteams (in het Meetjesland zijn teams in Eeklo, Waarschoot, Assenede, Aalter, Evergem) en Boeren & Buren (voorlopig geen teams in het Meetjesland – dichtste bij is Sint-Niklaas en Gent DOK Noord).


Om de toegankelijkheid naar de klant nog te verhogen leveren sommige diensten ook aan huis. De Versleverancier doet dat in Gent of in een straal van 25km rond Gent. Ze bieden, naast een regulier aanbod, ook groenten en fruit aan van lokale telers.



➤ Ga eens op restaurant


Lekker uit eten? Kies voor horeca die Korte Keten ondersteunt. Sommige ondernemers gaan prat op werken met lokale producten. Lees maar na op de website van bijv. La Maryse, die graag culinair verrast met producten van de kleine streekbrouwerijen, de lokale CSA boerderij en hoeveslagerij. Restaurant Sies die kookt uit eigen moestuin of plukt bij CSA of t Luipaard waar Korte Keten in sommige schotels een hoofdrol krijgt (denk maar aan de salade met Frapa geitenkaas).

En ook hier geldt: er liggen nog heel wat Korte Keten pareltjes te ontdekken in onze streek!


Geen Korte Keten te bespeuren op de menukaart? Durf navragen of ze samenwerken met lokale of Korte Keten producenten. Zo zet jij Korte Keten mee op de agenda!



Toekomstmuziek?


In 2022 startte een Europees Leaderproject “Korte Keten Meetjesland, dichtbij” waarbij Plattelandscentrum Meetjesland, Landelijke Gilden, Natuurpunt en partners Meetjesland, OBRA-BAKEN, EROV, Stad Eeklo, Lodewijk De Raetstichting en vzw Plan B,

het korte keten-aanbod in het Meetjesland meer bekendheid willen geven en ondersteunen.

Wat we daarvan mogen verwachten, wordt het komende jaar ongetwijfeld duidelijk!


logo Goeste Korte Keten Meetjesland
Logo Korte Keten Meetjesland - Goeste

Wat weten we nu al?

Er is een nieuw logo dat de Korte Keten producten uit het Meetjesland extra in de verf zet. Zag jij het al?


Momenteel kan je Korte Keten in het Meetjesland ontdekken op www.korteketenmeetjesland.be. Maar er komt een nieuwe website aan. Ga zeker als eens piepen op http://www.goeste-meetjesland.be/.









En wat kan je hier verwachten?

Jep, ik maak er mijn persoonlijke missie van om zo veel mogelijk Korte Keten in het Meetjesland te ontdekken. En ik neem jullie mee op pad!

Op de blog vind je nu een derde categorie blogposts: 'meer leven met gouden randjes'. Je kan er binnenkort reportages ontdekken over mijn favoriete Korte Keten produc(en)ten.

Zo hoef jij als consument niet alles zelf uit te zoeken!


Ben je een producent en wil je me graag eens op bezoek: bel mij, schrijf me… en ik kom langs!



Tot snel,

Stefanie




Comments


aparte delen_IG_Tekengebied 1-09 (2).png
bottom of page