top of page

Het leven is leuker als je geeft. Goede doelen steunen: hoe begin je eraan?


De Transformisten noemen December ook wel ‘geefmaand’.

En dat heeft niets te maken met de cadeautjes die we elkaar horen te kopen voor de feestdagen. Wel integendeel.

Ze willen onze aandacht net weg van de glimmende cadeaus en terug op wat écht telt.

De tijd, liefde en aandacht voor elkaar… en zo af en toe nen sens (Meetjeslands voor een cent, geldbedrag) voor het goede doel.


Ik besteed elk jaar ruim 10% van mijn decemberloon aan goede doelen.

Waarom en hoe ik dat aanpak lees je hier!Waarom geven?


 • Omdat ik er gelukkiger van word.

Dat klinkt misschien wat egoïstisch want hoor je geen altruïstische daad te verrichten, los van enig zelfbelang? Feit is, geven is, zowel voor de ander als voor jezelf, fijn en dat is mooi meegenomen.

 • Omdat ik iets terug kan doen.

Ik ben een gezegend mens. Iedereen kent tegenslag in het leven en dat is hier niet anders. Maar ik heb ook al veel kansen gekregen. En dat is niet vanzelfsprekend.

Dus doe ik graag iets terug.


Je zou kunnen zeggen: omdat je nooit weet wanneer je geluk is opgeraakt. Maar The Minimalists beschouwen een bijdrage leveren zonder iets terug te verwachten net één van de pijlers van een betekenisvol leven. En laat dat nu net zijn waar het met minimalisme om draait. Trouwens, in alles wat ik doe, ‘gebruik’ ik de maatschappij en de wereld waarin ik leef. Ik vind het mijn verantwoordelijkheid om er aan mee te bouwen.

 • Omdat ik een verschil maak.

Mijn steun maakt een verschil. Hoe klein ook, in welke vorm ook. Ik laat me in mijn keuze leiden door mijn waarden, door wat ik belangrijk vind. Als mama heb ik een zwak voor doelen die zich inzetten voor kinderen. En ook armoede ligt me nauw aan het hart. In de meeste gevallen liggen mijn goede doelen dan ook in die richting, al durf ik wel eens afwijken voor een thema rond dieren.

 • Omdat het kan.

Waarom zou ik het niet doen? Ik geef graag. Maar zelfs al ben je er nog niet mee vertrouwd, geven kun je leren. Heel veel mensen kunnen een excuus bedenken om niet te geven, hoewel ze zoveel hebben. Zou je echt een boterham minder eten na een gift? Dan maar geen reis plannen? Nee, toch? Heel veel mensen zullen een gift niet eens voelen.


Uiteraard bedoel ik hier geen mensen die zelf de touwtjes niet of moeilijk aan elkaar geknoopt krijgen. Soms kan het écht niet. Niet alleen financieel, maar bijv. ook omdat er geen mentale ruimte is om met geven bezig te zijn. No shame en no judgement daar.Throw kindness around like confetti


Hoe krijg je zo’n geef-mindset?


 • Begin klein.

Alle kleine beetjes maken echt een verschil.

 • Do you.

Kies een goed doel dat bij jou past, zowel wat betreft het doel (waar lig jij wakker van?) als de manier van schenken. Je mag er zelf ook wat lol aan hebben.

 • Plan het in.

Als je niet vooraf beslist een bepaald bedrag of investering te doneren, dan komt het er niet van. Believe me, we worden snel opgeslokt door het leven van alledag.

Daarom is December mijn vast moment. Sommige jaren stel ik vast dat mijn budget al op is aan giften doorheen het jaar, andere jaren is het echt een beslissing van het laatste moment. Gelukkig is er De Warmste Week voor inspiratie. Ik heb vaste posten (zoals De Voedselbanken) maar laat altijd wat ruimte voor nieuwe ontdekkingen.

Als minimalist heb ik een klein uitgavenpatroon maar December is sowieso een dure maand dus ik bespaar op de extra's om dit te kunnen doen. Of ik spaar in het najaar wat op.Wat kan ik geven?


De meeste van onderstaande giften heb ik ondertussen al allemaal gedaan, behalve een meterschap. Het hangt maar een beetje af hoeveel tijd en zin er op een bepaald moment is. En ook dat is ok. Al blijft het een ambitie om zelf ook eens een actie op poten te zetten. Nu de kinderen wat ouder zijn, lijkt het me een uitgelezen kans... Wie weet volgend jaar!

 • Een gift

Je stort geld op de rekening van jouw favoriete goede doel. Stort je 40 euro of meer? Dan krijg je een fiscaal attest. Dat betekent dat je de gift kan inbrengen en een belastingsvermindering krijgt van 45%. Stort je 40€ dan krijg je in het volgende jaar 18€ terug (en heb je dus eigenlijk maar 22€ betaald). Een cadeautje van de overheid.

Meer info over alle voorwaarden op de website van de FOD Financiën.

 • Koop iets van een kraampje, deurverkoper, webshop of een actie van het goede doel

Je steunt dan de projecten waar zij zich voor inzetten.

Hier zijn twee vragen belangrijk:

1. Hoe weet ik dat ik geef aan een betrouwbaar goed doel?

2. Hoe weet ik dat mijn geld goed besteed wordt?

Ik kom daar straks op terug.

 • Een goed doel als cadeau

Koop producten die afkomstig zijn van goede doelen of er rechtstreeks goede doelen mee steunen. Je kan cadeautjes ook vervangen door een gift aan een goed doel. Toegegeven, sommige mensen vinden het maar niks dat jij voor hen beslist om de waarde van hun cadeau aan een goed doel te schenken. Dit doe je dus beter niet zomaar bij iedereen.

Je kan zelf kiezen aan welk goed doel je schenkt maar er bestaat ook zoiets als de ‘Bongobon voor goede doelen’. Jij schenkt de bon (en dus het bedrag), de ontvanger kiest bij welk goed doel hij doneert. Check zeker Goodgift!

 • Een goed doel voor de lange termijn

Dit is vaak via een meter- en peterschap. Dat kan voor een kindje in een arm land, een bedreigde diersoort maar evengoed voor een lokaal asiel of zitbank in een natuurgebied. Jouw geld wordt dan gebruikt in hun werking. Soms krijg je iets (klein) terug.


Heb je een groot hart maar geen centen? Geen beletsel.

 • Investeer tijd en moeite

Werk als vrijwilliger, zet zelf een actie op poten of doe erin mee. Kies als cadeau een gift bij een goed doel. Of geef wat je wel hebt: bloed (bij het Rode Kruis), lange haren (bij Pink Ribbon), dopjes (bij Belgisch Centrum voor Geleidehonden). Je bedenkt het zo gek niet of je kan het doneren.

 • Maak je goede doel zichtbaar

Ik deel heel vaak wanneer ik geef. Nee, niet voor de schouderklopjes maar om mensen te inspireren. Dus like facebook-pagina’s, deel een oproep of actie, deel het wanneer je zelf geeft. Het maakt echt een verschil.

 • Word een Trooper en laat shops betalen voor je goede doel

Ik ben er zelf nog niet zo vertrouwd mee maar het principe is heel simpel. Telkens als jij iets koopt via Trooper gaat er een percentje naar de kas van jouw favoriete vereniging of goede doel. Straf toch!

Je gaat naar de website van Trooper, je kiest je goede doel, vervolgens kies je waar je wou winkelen bv. Dreamland (alle bekende en minder bekende shops staan erop) en je doet daar je aankoop. Dreamland steunt dan je goede doel met een percentje of een vaste bijdrage. En jij betaalt geen rosse eurocent extra!

 • Geef wat jij niet meer gebruikt

Ook dat kan vanalles zijn. Eén van de vaste waarden hier: te kleine kinderkleding aan Babynest vzw – Wondelgem.


Geven aan een goed doel, de kracht van geven, strooi liefde als confetti

Is dat wel betrouwbaar?


Als je centen uitgeeft, wil je natuurlijk aan een écht goed doel geven. Gelukkig is er Goededoelen.be. Een database met betrouwbare gegevens van meer dan 6.000 Belgische verenigingen en stichtingen. Bij een inzameling aan de deur of op een publieke plaats is het soms iets moeilijker na te gaan. Ik vraag soms wel naar een erkenning of bewijs van de actie als ik echt twijfel. Bij De Warmste Week bv. dien je een actie te registreren en kan je dit ook opzoeken.Komt mijn geld wel goed terecht?


Volgens William MacAskill, auteur van het boek Doing Good Better is het nuttig om na te gaan of het goede doel van onze keuze wel impact maakt. Niet alleen doneren met ons hart maar ook met ons verstand dus. Niet zo gek want ik wil natuurlijk wel dat mijn centen ook écht een verschil maken.


William is boegbeeld van een wetenschapsveld en beweging die Effectief Altruïsme heet. De centrale vraag die daarin wordt gesteld: hoe kan ik het grootst mogelijke verschil maken?

Als ik 40€ te besteden heb en ik wil daarmee een zo groot mogelijke bijdrage maken aan bv. het verminderen van kindersterfte in de wereld, waar breng ik het beste mijn geld naartoe? Welk goed doel geeft het meeste terug (aan het bereiken van het doel) voor mijn euro’s?


Geen makkelijke vraag. Gelukkig zijn er websites die ons helpen in die keuze! Zo is er GiveWell die voor je opzoekt welke organisaties de beste resultaten boeken. De focus ligt er wel op grote, internationale organisaties. Maar het kan ook richting geven om te kiezen voor een Belgische afdeling.


Wil je meer weten over Effectief Altruïsme (EA), lees dan zeker eens (de samenvatting van) het boek Doing Good Better. In het Nederlands schreef Stijn Bruers er een boek over: Beter worden in Goed doen. Op de website van EA Belgium vind je ook heel wat info over hun activiteiten in Vlaanderen.Wil jij ook geven maar je weet niet aan wie?


Donorinfo helpt je in 3 eenvoudige stappen om een organisatie te vinden die past bij jouw interesses en voorkeuren.

Welke kies jij?Ik wens jullie een jaar vol confetti!

Fijne feestdagen,

StefaniePS. De foto's in deze blogpost komen van Freepik.

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


aparte delen_IG_Tekengebied 1-09 (2).png
bottom of page