top of page

Met deze 4 stappen bepaal je je persoonlijke waarden en kom je dichter bij je droomleven!

Bijgewerkt op: 12 jun. 2022

Denk jij er wel eens over na? Of alles waar je tijd aan besteedt, bijdraagt aan wat je belangrijk vindt? Of misschien is het wel net omgekeerd. Of wat je niet doet eigenlijk beter past bij waar je belang aan hecht? Minimalisme en slow living hebben alvast één ding gemeen: kiezen om bewuster te leven.

Maar hoe doe je dat in hemelsnaam?


Ik heb lang geworsteld met die vragen maar eigenlijk is het (achteraf gezien) best eenvoudig te ontleden. Bottom line… het gaat over leven in lijn met wie je bent en wat je belangrijk vindt.


Ik toon je in deze blog in vier eenvoudige stappen hoe je tot je eigen set persoonlijke waarden komt. Je prioriteiten duidelijk krijgen zal je niet alleen rust geven, het is de ideale leidraad voor je denken én doen. Hello focus, hello impact… hello droomleventje!Wat zijn waarden eigenlijk?


Waarden gaan over wat we wenselijk of belangrijk vinden en waarmee we als individu ons leven vormgeven. Het heeft dus niets te maken met wat we leuk vinden (of niet) maar zit op een achterliggend, abstracter niveau.


Zo kunnen we ‘eerlijkheid’ als waarde erg belangrijk vinden. We zullen vervolgens proberen in ons leven niet te liegen. Maar het blijft niet leuk als we iemand een negatieve (maar eerlijke) boodschap moeten brengen.


Idealiter zijn we ons bewust van de waarden die we voor onszelf het belangrijkste vinden.

Idealiter sturen die persoonlijke waarden ons denken en doen in het dagelijkse leven.

Als we weten wat we willen en we handelen ernaar, komt ons droomleven in zicht!Mine are better than yours


De waarden die we belangrijk vinden, kunnen voor iedereen anders zijn. Al zijn er wel een aantal waarden die heel universeel zijn, net omdat ze cruciaal zijn om andere waarden mogelijk te maken: gezondheid bijvoorbeeld.


Onze waarden kunnen evolueren doorheen de tijd: zo hechten we bij het ouder worden misschien meer belang aan gezondheid (omdat die niet meer vanzelfsprekend is). Waarden kunnen ook verschillen afhankelijk van de context: zo kan diplomatie heel belangrijk zijn in je werkcontext maar veel minder in je privéleven.Zelf je waarden bepalen


Google exact deze titel en je wordt overspoeld met resultaten om je waarden te bepalen. Geen van deze methodes is zaligmakend. Kies dus vooral een manier die bij je past.


De uitkomst van al deze waarden-bepalers kan er een beetje anders uitzien, vooral dan wat de bewoording betreft. Maar als het goed is, wijzen alle resultaten wel in dezelfde richting. Zo weet je meteen of je jouw volledige set persoonlijke waarden hebt bereikt.


Wil je zonder al te veel inspanning al een eerste zicht op je waarden, gebruik een online kant en klare test. Je kiest uit een beperkte lijst waarden en in drie klikken heb je een persoonlijk lijstje. Zoals je op het einde van de blog zal zien, was ik aangenaam verrast hoe je zo snel een accuraat resultaat kan bekomen.

Dit was alvast mijn resultaat:

1. Betere leefwereld

2. Innerlijke groei

3. Gezondheid

4. Een comfortabel leven

5. Verbondenheid


Ik had zelf behoefte aan een meer diepgaande oefening, waarbij ik ook wat meer zicht kreeg op de ratio achter het proces. Bij SilentShift vond ik een nuttig stappenplan.


Ik paste het hele proces een beetje aan. Het waardenlijstje van SilentShift bevat naast waarden ook karaktereigenschappen maar dat maakt op zich niet zoveel uit.

Je kan de lijst afdrukken maar ik kopieerde alles naar een Word bestandje.


Stap 1: Selecteer – Elimineer

In totaal zijn er 100 waarden opgelijst. Duid alle waarden aan die je belangrijk vindt of die je aanspreken met een kleurtje. Ik kwam zo uit op 28 waarden.


Een voorbeeld:

Inleven Humor Daadkracht Vernieuwing

Creativiteit Kracht Holistisch Gelijkheid


Stap 2: Verklaar

Kopieer alle waarden die je koos naar een nieuw lijstje. Ik schreef uit waarom ik ze belangrijk vind, wat ik er onder begrijp.


Een voorbeeld:

Daadkracht: energie om te ondernemen, impact maken, verandering realiseren

Vernieuwing: nieuwe denkbeelden, het kan écht anders

Creativiteit: handwerk, waarde creëren, schoonheid


Foto: Wendy Borst - Lifecoach


Stap 3: groepeer

Ik kopieerde terug de hele oefening en deelde nu in grote categorieën: welke waarden gaan over dezelfde dingen, of hangen samen. Ik gebruikte per categorie een nieuw kleurtje.

Zo kwam ik tot 6 grote categorieën.


De drie voorbeelden kwamen in twee verschillende categorieën terecht:

Daadkracht: energie om te ondernemen, impact maken, verandering realiseren

Vernieuwing: innovatie, nieuwe denkbeelden

Creativiteit: handenwerk, iets maken, schoonheid


Stap 4: benoem

Ik probeerde voor elke categorie de rode draad te ontdekken en kleefde er 1 benaming op (een soort van hoofdwaarde). In deze fase werd er nog wat geknipt en geplakt om de gemeenschappelijke noemer zuiver te maken.


Voorbeeld:

Daadkracht: energie om te ondernemen, impact maken, verandering realiseren

Vernieuwing: innovatie, nieuwe denkbeelden

Dit werd deel van de categorie ‘duurzame eenvoud’


Creativiteit: handenwerk, iets maken, schoonheid

Dit werd deel van de categorie ‘gepassioneerde verandering’


De gekozen woorden zijn je persoonlijke waarden. Of de beschrijving nu een echte “waarde” is of een korte omschrijving maakt niet zo veel uit. Zolang je maar meteen snapt waar het over gaat en vooral, welke richting je ermee uit moet.


De waarden die eronder vallen (maar het niet tot hoofdwaarde schopten) en de toelichting kan je gebruiken om vervolgens een soort van ‘mission statement’ te schrijven.


Het voorbeeld ‘duurzame eenvoud’ wordt dan:

Een eenvoudig, goed leven nastreven, met zo weinig mogelijk ruis, dat geluk kent in de kleine dingen en met een zo min mogelijke ecologische voetafdruk.Liever op een andere manier te werk? Op de pagina van SilentShift vind je nog een paar manieren.


The minimalist Dutchie pakt het nog iets anders aan.


1. Schrijf de namen van drie bekende/beroemde mensen op die je bewondert.

2. Schrijf daarna op waarom je deze mensen bewondert. Welke kwaliteiten bezitten zij? Wat is er opvallend aan hun gedrag? Waarom spreken ze jou aan?

3. Doe hetzelfde met 2 of 3 personen uit je eigen omgeving. Wie draag je een warm hart toe? Wat maakt deze mensen tot bijzondere mensen?

4. Als laatste schrijf je je eigen naam op en noteer je waarden en eigenschappen van jezelf waar je blij mee bent. Maar ook welke zou je nog verder willen ontwikkelen.


Whatever works for you!

Ik trok er een halve dag voor uit en dat was comfortabel werken omdat je even helemaal kan inzoomen, zonder tijdsdruk en zonder afleiding. Pure me-time dus!


Oh, en mijn finale lijstje? Effe mijn ziel op tafel dan hé:


ð authentiek
ð duurzame eenvoud
ð met passie voor anders/verandering
ð avontuurlijke autonomie
ð verbinding
ð gezondheid


The job is done? Helaas, nu begint het pas!

Volgende stap is om mijn persoonlijke waarden af te toetsen aan alles wat ik dagdagelijks doe… of wat ik doe, afstemmen op mijn persoonlijke waarden. Het is maar hoe je het bekijkt :-).


Voer voor een volgende post!


Tot snel,

Stefanie
Comentarios


aparte delen_IG_Tekengebied 1-09 (2).png
bottom of page