top of page

Een geschenk kopen voor de juf/meester: absolute must of no go?

Een nieuwe gewoonte here to stay (want zeg nu zelf, deed gij dat in uwen tijd? 🤔 Ik alvast niet) of doorgeslagen consumentisme? Kiezen voor een zelfgemaakte knutsel of resoluut gaan voor de betere cadeaubon?

Als het aankomt op een geschenkje voor de juf of meester als afsluiter van het schooljaar bestaan er nogal wat verschillende meningen en gewoontes.

Wat je ook verkiest, je kan het zeker doen met een minimalistische toets!


Hier zijn enkele tips voor het kopen van een eindeschooljaargeschenk (hierzo, scrabble punten! 😆) voor de juf of meester... of niet natuurlijk. Check zeker mijn top 5 favoriete geschenkjes op het einde!
Weet dat niets MOET. Jij kiest, eventueel samen met je kind.

Laat je niet onder druk zetten door verwachtingen of plannen van andere ouders. Het is ok om nee te zeggen, om welke reden ook. Meer zelfs, zonder reden!

Jouw nee is trouwens geen reden om het voor de fervente fans te vergallen. Ieder zijn pleziertje, toch? Wil je graag het waarom van je keuze delen? Hou het persoonlijk en onthoud je van een waardeoordeel over de keuze van iemand anders.
Het gaat niet alleen over wat wij willen, er is ook nog die juf/meester, remember?!

Durf bij jezelf nagaan waarom je zo graag iets wil schenken: voel je druk om wat anderen doen/zeggen, denk je dat de juf het verwacht, is het een soort please-gedrag ('op een goed blaadje staan') of voel je je verplicht om wat plooien glad te strijken, ... . Niet nodig. Lees er de vele fora maar op na, voor veel leerkrachten hoeft een geschenk niet zo nodig.

En net zoals voor de meesten van ons geldt: de leerkracht heeft al alles, of toch zeker wat nodig is. Al de rest is eigenlijk overbodig.#als je het doet, doe het dan oprecht


De essentie van een cadeau is om iemand te plezieren. Wil je dus écht iets geven, ga vooraf na of en waarmee je de persoon een plezier doet. Zeker wanneer je de leerkracht niet zo goed kent. Je kind kan daar misschien helpen.

Blijf ver weg van geprojecteerde leutigheid 😁 in de trant van "iedereen vindt dat toch leuk?": wat jij leuk vindt, is dat niet noodzakelijk voor iemand anders.

"Je vindt daar toch altijd wel iets?", nog zo'n dooddoener. Alsof je aan geforceerd shoppen om een cadeaubon te besteden, veel plezier beleeft...

Misschien is de juf wel helemaal Marie Kondo gegaan dit jaar: geen spullen.

Heeft ze een heel gevoelige huid: geen crèmes of zeepjes.

Een koemelkallergie: geen koekjes.#woorden zeggen meer dan 1000 foute cadeaus


Appreciatie tonen kan op veel verschillende manieren. We zijn het generaties lang aangeleerd om dat met iets materialistisch te doen maar het kan evengoed door een mooie kaart mét een oprechte boodschap of een tekening. Neem daar bewust even tijd voor. Een 'bedankt voor het mooie schooljaar' zegt het misschien ook niet helemaal 😉.


Geen inspiratie voor de inhoud?

Vraag je kind wat zijn mooiste herinnering is aan het schooljaar. Wat ie het leukst vond aan de juf of meester? Wat hem altijd erg deed lachen in de klas? Of laat haar/hem een random herinnering schrijven of tekenen. Je kan dit trouwens ook doen vanuit je rol als ouder. Wat heb jij afgelopen schooljaar erg gewaardeerd? Zelfs als dat iets klein is.


De focus ligt op het overbrengen van de boodschap. Dus voor alle leerkrachten: nee, je hoeft niet alle tekeningen of kaarten bij te houden, als je dat niet wil!


kaart met persoonlijke boodschap voor de juf/meester
wenskaart @albertha_eeklo

Liep het schooljaar niet lekker, dan heeft een kaart met opschrift 'you're fantastic' eerder een averechts effect 🙃. Durf de dingen te benoemen bv. het was geen makkelijk jaar maar...

  • ik wil je oprecht bedanken om het kansen te blijven geven;

  • ik waardeer het dat we steeds zijn kunnen blijven communiceren;

  • ...

Je vindt - eventueel met veel moeite - hopelijk wel iets positief.


Kan je écht niets vinden, laat een wens of cadeau gewoon achterwege. Die is niet bedoeld om je met een wrang gevoel achter te laten.# crea bea's aan de top


Wil je écht iets geven, zelf maken kan leuk zijn, zeker als dat samen met je kind is. De crea bea's hebben hier dus een streepje voor. Ga nu niet weer vervallen in 'spullen' maken zoals allerlei deco dingetjes. Hoeveel sleutelhangers, totebags, magneten, armbandjes, potjes, .... denk je dat die mensen ondertussen hebben?! 🥴

origineel geschenk voor juf/meester
zelfgemaakte limonadesiroop voor de kleuterjuf

Kies resoluut voor wat geen sporen achterlaat. Je was vast wel al op 'lekkernijen' gekomen maar je kan bv. ook in de categorie 'persoonlijke hygiëne' terecht; denk maar aan een zeepje of bruisbal.


Maar... enkel als je weet dat je er iemand ook écht een plezier mee doet.


Zorg dat het resultaat ook iets is om blij van te worden. Perfectie hoeft niet maar een bruisbal die meteen uit elkaar valt, zal ook weer geen 'joy sparken' 🙄.

#leave nothing but footprints


Geen tijd of zin om zelf iets te maken? Er is een hele industrie koopwaren die op je wacht.

Blijf weg van alles waar 'juf' of 'meester' op staat. Alledaagse dingen zijn algemeen bruikbaar in veel omstandigheden. De halve stad hoeft niet te lezen op een totebag dat er een juf voorbij wandelt.


Geen sporen achterlaten is ook hier een goed criterium: een verbruiksgoed dus.

Dat kan ook via een bon, maar bedenk dat je ook hier de juf/meester best al een beetje kent. Winkelt die effectief in de gekozen zaak? Is de zaak makkelijk bereikbaar? Wat is de inlevertijd?


klasgeschenk einde schooljaar juf/meester
skin tone kleurpotloden voor het coronajaar

Leuker is het misschien om te kiezen voor een klascadeau. En al helemaal leuk wordt het als je samen kan leggen met (een deel van) de klasgroep: kleine bijdrage, groots effect!


Een mooi boek (of boekenbon) bijvoorbeeld, specifiek knutselmateriaal, een gezelschapsspel of een educatief spel.


Zo kocht ik, lang voor het een ding werd, kleurpotloden in alle huidskleuren. De verpakking kleurde mijn kleuter zelf.


Durf zeker te kiezen voor tweedehands! Nog meer effect voor hetzelfde bedrag.

Inspiratie nodig?


99% van wat ik zag op het internet, vond ik compleet nutteloos en overbodig.


Onderstaande 5 kan je dus beschouwen als mijn 'favorieten' 🤪.


Nu ben je misschien benieuwd wat het hier wordt...

Bij de dochter legt de klasgroep samen. We weten dat de juf heel graag brood bakt en dus kozen we een pakket van bloem en additieven (chocoladedrops, rozijnen, ...). De zoon wil zeker een tekening maken. Als hij er zin in heeft, maken we samen ook een leuke video met een boodschap voor de juf, maar ik heb een kaart achter de hand 🤣.


Wat deden jullie zoal over de jaren heen?

Laat het zeker ter inspiratie achter in de comments!


Stefanie

Comentários


aparte delen_IG_Tekengebied 1-09 (2).png
bottom of page