top of page

Relax de vakantie in? Met deze 5 tips overleef je de drukke juni-maand.

Juni is hier altijd een heel drukke maand. Er moet vanalles.

Nog snel een hoop to do's afwerken op kantoor voor iedereen in verlof gaat.

De laatste verplichte leerstof voor de kiddo's is meteen het startschot voor nog wat bijzondere activiteiten. Leuk maar ze vragen net wat meer aandacht dan de gewoonlijke sleur. Want stond die fiets nu wel in orde voor het schoolparcours? En wat met het afscheidsgeschenkje voor de juf?

Juni is in mijn dorp (en omstreken) ook de hoogmis voor àlle activiteiten; er is elk weekend wel iets leuk te doen.


Hoe hou je het mentale welzijn in balans in zoveel hectiek?

De eerste jaren als mama was ik vooral 'all over the place', om vervolgens uitgeput in verlof te gaan. Niet ideaal. En dus was het tijd om mijn zaakjes te herzien!Hoe vermijd ik een stressvolle juni-maand?# Tip 1 Een gewaarschuwde moeder is er drie waard


Tenzij je kinderen in een soort schakeljaar zitten - bv. de overgang naar het middelbaar - zien de laatste weken van het schooljaar er telkens redelijk hetzelfde uit. Er zijn de toetsen, de sportdag, de schoolreis en hier ook nog eens een vakantiejarige die 'zijn dagje feest' op school wil vieren.

Op het werk komt er altijd een 'hoogdringend' project tussen dat nog moet worden voorbereid voor de vakantie start (op onze universiteit valt alle leven collectief stil wanneer het feest in de stad de bovenhand neemt 😉). Eigenlijk... is het allemaal heel erg voorspelbaar.


Ik heb ondertussen geleerd uit voorgaande ervaringen en laat me niet meer verrassen.

Voorbereiding is alles! En... kleine aanpassingen maken een groot verschil.

De ijsjes als traktatie voor de jarige kocht ik al in mei (dank u 1+1 actie 😎).

Ik voorzie in het weekend extra 'niets-ruimte'. Soms wordt die ingevuld als de energie er is, soms ook niet. Ik hou mijn werkagenda beheersbaar door alle taken stevig in te plannen (zie tip 2) en ik hou blokken bewust vrij. Ik mealprep in mei extra, doe nog eens 'grote' boodschappen eind mei, enz.#Tip 2 Werk je plan-magie


planner get your flow door An Epic View
Get Your Flow planners - door An Epic View

Ook al ben je doorgaans geen planner, juni is dé maand om ermee te beginnen (ok, liever iets vroeger maar goed, het op-één-na-beste moment dus).

Maak je hoofd leeg en schrijf alles neer.

Meer dan een stukje papier heb je niet nodig.

Maak een weekoverzicht en plan elke taak in, hoe klein ook.

Het lijkt tijdverlies (dit vraagt ff een uurtje he 🤓) maar eens alles erin zit, gaat de rest vanzelf! Echt!


Wil je graag meer grip op je leven: meer en beter plannen kan je misschien helpen. Ik zweer bij de planners (en de begeleiding) van Get Your Flow.#Tip 3 Het leven is aan de durversBekijk je planning opnieuw vanuit de vraag: 'moet ik dat nu doen?'


Dit is een handig trucje om prioriteiten (en dus je échte to do's) te bepalen.

Elk woord is hier van belang!


MOET ik dat nu doen?

Moet IK dat nu doen?

Moet ik DAT nu doen?

Moet ik dat NU doen?

Moet ik dat nu DOEN?


5 keer ja: gaan!

Voor al de rest: durf het anders aanpakken.

Heb je al een weg afgelegd in minimalistisch leven dan heb je een voorsprong en zal deze oefening als vanzelf gebeuren.# Tip 4 Kijk niet achterom... euh.... ver vooruit


Het heeft weinig zin om je al te veel druk te maken in alles wat nog ver voor je uit ligt. Ik beperk me tot het vastleggen van de grote lijnen voor de vakantiemaanden en, opnieuw, enkel wat noodzakelijk is. Inschrijvingen en boekingen? Zeker! Alle praktische shizzle: nu nog niet.# Tip 5 This too shall pass


Ondertussen kan ik die pre-vakantiestemming al waarderen.

Het afvinken van de laatste taakjes op het werk en hunkerend uitzien naar dat 'tijdje even helemaal weg'. De glunderende totjes (Meetjeslands voor 'snoetjes') van mijn kinderen na de schoolreis, de spanning voor het open klasmoment, heerlijk om te zien!

Zou juni dan toch ooit eens mijn favoriete maand kunnen worden?!Hoe gaat het bij jou?


Laat het zeker weten in de comments!


StefanieRecente blogposts

Alles weergeven

Commentaires


aparte delen_IG_Tekengebied 1-09 (2).png
bottom of page