top of page

Een goed geordend fotoarchief, da's blijven genieten van herinneringen!

Bijgewerkt op: 28 jan. 2023


Het leven gaat snel.

Niet zo gek dat we veel herinneringen willen maken, én houden.

En hoe beter, dan door er een foto van te maken. Met onze gsm’s is foto’s maken nog nooit zo makkelijk geweest.


En toch...

Helpen al die honderden (voor sommigen ondertussen duizenden) foto’s ons ook echt vooruit?


Hoe vaak kijk jij naar oude foto’s om herinneringen te herbeleven?

Zou je een specifiek moment terugvinden, mocht je ernaar op zoek zijn?

Ben je zeker dat al die herinneringen veilig gestockeerd staan voor de toekomst?

Word je fotoarchief een cadeau voor de volgende generatie of lopen ze erin verloren?


Je hebt het zelf in handen.


Stefanie met camera - met een gouden randje


Door een goed georganiseerd en geordend fotoarchief krijg je vat op het verleden en kan je er echt van gaan genieten.

Dit is hoe je het aanpakt!


Disclaimer 🙄 - Ik ben een technische nitwit. Er is heel wat software die je met aspecten van foto’s archiveren, kunnen helpen. Ik heb geen geduld om dat allemaal uit te zoeken. Bovendien wil ik niet afhankelijk zijn van leveranciers van diensten en al te veel kosten maken. Dis is dus de lekker simpele, kosteloze aanpak!





The key to remembering your life is deleting photos


Dit filmpje van Johhny Harris op You Tube was voor mij een echte 'game changer'. Het gooide mijn hele idee van foto's bewaren overhoop en het helpt me tot op vandaag om keuzes te maken in welke herinneringen ik vasthoud en wat ik loslaat.



Het gaat niet over het documenteren van een leven maar over het herbeleven ervan.

Meer dan een overzicht geven van hoe mijn kinderen er bijvoorbeeld uitzagen op de leeftijd van 8 jaar, gaat het over het bewust kiezen van de momenten die je je later wil herinneren. Het is immers onmogelijk om je alles te herinneren.

En al de rest verwijder je.



Analoge bestanden (oftewel afgedrukte foto’s)


Herinner jij het nog… dat je een filmrolletje in je toestel moest steken, je 24 foto’s kon nemen, op goed geluk en dan moest wachten tot de ontwikkeling om te zien wat erop stond?

Hoe gek klinkt dit vandaag! En toch, dit is hoe het ging in mijn jonge jaren. En da’s geeneens nog niet zo lang geleden, toch? 😬


Hoe kan je analoge foto’s ordenen en archiveren?

  • Verzamel alle foto’s bij elkaar. Ga eventueel kijken bij ouders en/of familieleden of zij herinneringen hebben van jou die ergens stof liggen te vangen. Je krijgt er de anekdotes ongetwijfeld gratis bij!

  • Gooi alle foto’s weg die niet goed gelukt zijn, of die je niets zeggen. Vage beelden of personen die je niet kent op een niet nader te bepalen feest zijn geen herinnering.

  • Ga in wat nu overblijft, na wat je wilt bijhouden. Foto’s die erg op elkaar gelijken, maar evengoed veel foto’s van dezelfde levensperiode, bv. je tienerjaren, hoef je niet allemaal bij te houden. Met een paar foto’s heb je vaak voldoende om herinneringen op te roepen.

  • Bedenk welk systeem je wil om je foto’s te archiveren. Centrale vraag is hoe jij (en je familieleden) foto’s gebruiken. Zoeken jullie vaak specifieke dingen op (zoals de reis naar, het feest van) of is het eerder ad random struinen door de jaren? Kijk je liever een album of losse foto’s? Ga dit niet overdenken; het moet vooral snel en handig zijn.

Ik sorteerde mijn eigen jeugdfoto’s per levensfase: baby, kleuter, lager, middelbaar. Per levensfase een envelop. De envelopjes zitten chronologisch gesorteerd in een schoendoos. That’s it.

Je kan eventueel ook werken met tussenschotten, gekocht of gewoon geknipt, bv. uit een cornflakes doos.


Wil je graag tijd en moeite steken in het maken van een echt album, dat kan nog steeds. Ok, die kleefhoekjes (herinneren jullie die nog?) zijn wat moeilijk te vinden maar de steek- en kleefalbums zijn makkelijk verkrijgbaar bv. bij AVA, Bol, …

Extra leuk wordt het om er een herinneringen boek van te maken, met korte anekdotes.


Wil je helemaal mee met de tijd, scan je oude foto’s in. Da's meteen een back-up maar je kan er nadien ook een digitaal album van maken. Bij Albelli kan je tips nalezen om succesvol te scannen.



Digitale foto’s


Je kan in het digitaliseren van je foto’s heel ver gaan. Sommige systemen raden aan om elke foto met een vaste structuur te benoemen, tags te gebruiken, foto’s per thema of gelegenheid te (laten) sorteren… Is dit echt je ding, go nuts.

Maar voor meesten onder ons is een beetje orde al genoeg.


  • Zoek eerst al je foto’s bij elkaar en stockeer ze in 1 map

Alles van je camera, gsm’s, cloud, apps zoals Messenger of Whatsapp en eventueel die van je familieleden.

Verzamel daar waar je al de meeste foto’s hebt of meteen waar je primair zal gaan bewaren, dat scheelt wat gedown- of upload.

  • Sorteer in een systeem

Net zoals bij analoge foto’s moet je eerst gaan nadenken welke indeling voor jou nuttig is. Maak het niet te ingewikkeld en gebruik zo weinig mogelijk niveaus.


Bij mij is dit:

Hoofdmap:

Kind – per kind

Alle foto’s van het individuele kind, gesorteerd op leeftijd (dus van verjaardag naar verjaardag).

Toegegeven, moest ik het opnieuw doen, zou ik werken op kalenderjaar. Al is het maar omdat je het sorteren dan makkelijker kan automatiseren.

Gezin

Alle foto’s waar meerdere gezinsleden op staan, gesorteerd per kalenderjaar.

Reizen

De foto’s van onze reizen hou ik samen per reis of in geval van kleinere trips, per zomer.

Vervolgens zijn er een aantal andere verzamelmapjes bv. ‘huis’ voor alle foto’s van de bouw van onze woning, aanleg van de tuin. Hier zit alles zonder onderverdeling gewoon in de map.


Werken op kalenderjaar is handig, omdat (wanneer je camera goed is ingesteld) de datum op alle toestellen synchroon is. Dit betekent dat je makkelijk grote hoeveelheden foto’s kan sorteren volgens datum.

Let op: foto’s die via apps komen zoals bv. Messenger worden niet altijd correct gelezen. Daar moet je vaak via de eigenschappen van de foto (rechtermuisklik bij die foto) achterhalen wanneer die is genomen.

Ik laat mijn pc alles op datum sorteren en zet het beeld van mijn foto's vervolgens op 'extra grote pictogrammen'. Op die manier kan ik snel veel foto's tegelijk selecteren en verplaatsen.


Je kan eventueel een handleiding maken. Dat klinkt misschien wat overdreven maar de kans bestaat dat je binnen een jaar van nu, weer even kwijt bent hoe het moet. En misschien ben je ook niet de enige die foto's zal sorteren. Met een handleiding vermijd je dat verschillende systemen naast elkaar lopen en het alsnog een zootje wordt.

  • Verwijder

Als je dacht dat we het zwaarste hebben gehad… nu begint het titanenwerk 🙄

Doorloop alle foto’s.

Verwijder mislukte, vage, … beelden.

Selecteer welke herinneringen je bewust wil houden en dus welke foto's. Verwijder alle andere.


Maak uit wat je houdt een (beperkte!) 'best of' selectie en zet die in een apart submapje.

Moeite met kiezen? Plak er vooraf een maximum aantal op.

Eigenlijk zijn dit de foto's die je wil gaan houden (en kan je de rest deleten). Durf jij het aan? (Ik deed het nog steeds niet)

  • Voorzie een dumpmap.

Soms moet het snel gaan. Zo trek ik altijd mijn gsm leeg net voor een trip naar het buitenland. Op één of andere manier ben ik dan gerust dat, als mijn gsm gestolen wordt, er ‘niks’ verloren is (ik ben duidelijk niet gehecht aan het ding zelf 😂). Omdat er niet altijd tijd is om meteen alle foto’s te sorteren en organiseren, parkeer ik alles alvast in de dumpmap. Je kan je gezinsleden ook vragen om hun foto’s erin te zetten; zo heb je sneller alles samen om later aan het werk te gaan.

  • Toch afdrukken?

Kan jij genieten van bladeren in fotoboeken én doe je dat ook écht? Maak een aantal fotoalbums om af te drukken. Onthoud wel dat hoe handig de toepassingen tegenwoordig ook zijn, er kruipt nog altijd veel tijd in het maken van zo’n boek.


Hou je het liever eenvoudiger, druk gewoon losse foto’s af en stop ze in een mooie doos. Of ga voor een digitaal fotokader! Zo kan je de selectie foto’s regelmatig wisselen.

  • Back-up

Vergeet niet een back-up te maken van je systeem, bij voorkeur twee. Indien je primaire plaats niet de cloud is, kan je daar een kopie bewaren. Er is gratis ruimte beschikbaar (weliswaar beperkt) maar je kan ook extra betalen voor stabiele en veilige ruimte in de cloud. Waar en hoe kan je hier lezen.


Zet alles ook op een externe harde schijf. Je kan tegenwoordig kiezen tussen HDD en SDD schijven (hier lees je meer tech stuff over het verschil tussen beide). De Solid State Drive zou sneller, energiezuiniger, betrouwbaarder, schokbestendiger en stiller zijn dan een Hard Disk Drive. Maar ook een pak duurder.

Het wordt trouwens aangeraden om iedere tien jaar al je harde schijven te vervangen, ongeacht het type.

Ik heb er van elk eentje: met een back-up van je back-up moet er al heel wat misgaan voor je alles kwijt bent.


Let op! Zorg dat je toestellen (computer, externe schijven) niet allemaal op dezelfde plaats liggen. Bij een diefstal in huis ben je dan al je foto’s kwijt. Leg op z’n minst één kopie op je werk of bij je ouders, … .

  • Hou het onder controle

Doe deze oefening bij voorkeur twee keer per jaar, maar zeker jaarlijks. Zo blijft de hoeveelheid foto’s beheersbaar. Bovendien zal de indeling vlotter verlopen omdat de herinneringen nog actiever in je geheugen zitten.


Ruim tussendoor op

Dood momentje? Ruim de galerij van je telefoon op. Ook met een vast toestel kan je bv. op het einde van een reisdag, al even een eerste selectie foto’s opruimen. Dat je de leuke momenten herbeleeft, is mooi meegenomen.



Minimalistisch fotograferen, huh?


Vond je deze oefening een hele klus? Dat is het ook!

Tijd om ook aan de instroom te werken.


Ons brein doet iets gek wanneer we een foto nemen.

Het zal immers minder niet-visuele info gaan opslaan, dus de geluiden of geuren op dat moment op die plek. M.a.w. je beleeft het moment minder met al je zintuigen, maar focust heel erg op het visuele. Als je nadien dat moment wil herinneren, zal je vooral het beeld op de foto zien. Geef je brein voor of na elke foto dus ook voldoende tijd om al die extra’s op te nemen! Ga daarbij ook niet als bezeten klikken (het "er zal er wel eentje gelukt zijn" syndroom) maar kies bewust een aantal poses of hoeken, hou rekening met het licht en druk dan pas af.


Vind je fotograferen maar niks of sta je zelf niet graag voor de lens? Overweeg een investering bij een professionele fotograaf. De fotografie heeft de stijve poses en door rekkers aangetrokken glimlachen voorgoed achter zich gelaten, hoera! Een fotosessie is een beleving mét gegarandeerd mooi resultaat. En dan hoe jij even niet meer aan foto's te denken.

We deden in 2020 een sessie bij Vicky van In de Wonderkamer. Ik geniet nog vaak van de foto's en heb ze al tal van keren gebruikt (kerstkaarten, lentefeest uitnodiging, website, ...).

Zoek je een toppertje uit het Meetjesland? Kijk zeker eens op de website van Els van Knipoogje! Spontaan, speels en met een dikke knipoog!


📸 Vicky Bogaert - In de Wonderkamer


Start to...


Had je nooit eerder een systeem voor je fotoarchief?

Dit wordt een lange termijn klus.

Plan een vaste avond per week waarop je aan de slag gaat. Beperk je toevoer door te focussen op een specifiek kanaal bv. eerst alles van je vaste camera of alles op jouw gsm van afgelopen jaar. Werk zo verder.


Wedden dat je ook geweldig gaat genieten van deze trip down memory lane?!


Stefanie



Recente blogposts

Alles weergeven
aparte delen_IG_Tekengebied 1-09 (2).png
bottom of page