top of page

In 5 stappen naar een ordelijke en minimale kledingkast voor de kinderen


September is hier steevast ‘kastjes uitruim maand’! Te beginnen met... de kinderen!

Genoeg van uitpuilende, chaotische kleerkasten, hectische ochtenden op zoek naar die favo jurk of net besluiteloosheid door een (te) grote hoop van single items?

1 antwoord: orden en beperk hun kleerkastjes.Door op 1 moment grondig door de kast te gaan, vermijd ik dat ik verder in het seizoen verschillende keren moet bezig zijn met uitsorteren en aanvullen – lees shoppen 😎. Dat bespaart me tijd, gedoe en geld. En ik heb alle tijd om te zoeken naar leuk tweedehands.Hoe begin je eraan?


Stap 1: Analyseer de inhoud van de kast


Ik moet me altijd bedwingen om er niet meteen in te vliegen maar een moment van bezinning is écht een must-do 😇! 5 minuten de afgelopen situatie overzien:

wat waren de favorieten? Waarom? Welke items gaven steeds gedoe (labels in de weg, prikkende stoffen, te strakke snit, … ) Welke stofjes vlekken altijd als eerste? Welke stuks zijn de hel om te strijken? Was het geheel makkelijk te mixen en matchen? Welke kleuren/stoffen waren favoriet?


Ik leer er zoveel uit voor de nieuwe aankopen: mijn toekomstige shopping bijbel, zeg maar.

Ik neem deze stap écht heel serieus. Meer inzicht in welke kleding werkt voor je kind of niet maakt je bewuster in je aankopen en het bespaart je tijd, geld, gedoe bij het aankleden en uiteindelijk krijg je een contenter kind. Vergeet niet dat we meer dan 10u in onze kleding doorbrengen.Stap 2: Ruim uit wat weg kan


Ik verzamel alles wat te klein is, kapot, niet gedragen, (teveel) vlekken, ... .


Kleding die (teveel) vlekken heeft, hou ik apart als speelkledij, indien de maat nog past.

Ik ben gezegend met een mama die kan naaien, dus die herstelt wat stuk is. Niet gezegend en geen handige Harry? Zoek eventueel in je buurt of kenniskring naar mensen die voor je kunnen naaien (je hebt vast iets om te ruilen, indien nodig). Een oproepje op de plaatselijke GIFT-groep is misschien ook een optie (Hier vertellen De Transformisten je alles over GIFT) of ga naar een repair café, zoals Repair Café Eeklo.Stap 3: op de groei


Alle stuks die volgend jaar misschien nog passen, leg ik opzij.


Daar leg ik alle stukken bij die ik het toekomstige seizoen tussendoor koop. Ik koop tot nu toe bijna alles tweedehands. Dan bots je net iets vaker op stuks die niet noodzakelijk in het juiste seizoen zitten of nog wat op de groei zijn.

Ik heb in mijn dressing een lade gereserveerd voor dit soort kleding maar om het even welke – bij voorkeur doorzichtige – box in de kast werkt.

Belangrijk is dat de ruimte hiervoor afgebakend is (bij voorkeur zelfs afgesloten) en duidelijk zichtbaar, wil ik het overzicht niet verliezen en teveel kopen.


Alles wat ik opzij hield van vorig seizoen komt er dan natuurlijk ook bij (eerst even passen natuurlijk).Stap 4: Orden alles op een manier die voor jou werkt.


Ik hang vrijwel alles op, met uitzondering van basic t-shirts/hemdjes.

Ik hang ook alles per outfit (geen mix and matcher so far vrees ik 🤷‍♀️). Dat zorgt dat ik ’s morgens zo weinig mogelijk moet nadenken 😁, ik kan het aantal stuks beter beperken en ik eindig nooit met ongedragen stukken. Maar dat is zeer persoonlijk.

Mandjes, boordjes, plooitechnieken allerhande… whatever does the trick.


Sorteer je liever niet op outfit, kies dan voor een systeem waarbij je hangt/vouwt per soort. Verticaal sorteren bespaart plaats en is makkelijk te overzien.Stap 5: lijstjestijd


Ik maak een lijstje van wat nog ontbreekt. Ik focus daarbij eerst op het vervolledigen van halve outfits en dingen die ik makkelijk kan combineren. Door dit werkje tijdig aan te vatten, vermijd ik koopstress (m.a.w. ik koop bewuster).

Ik vind leuke stuks op rommelmarktjes en de kringloopwinkels, Vinted en 2de hands. Als het echt niet anders kan, of voor een aantal stukken, zoals bv. schoenen, koop ik (verantwoord) nieuw.Extra stap: andere kastjes

Bekijk ineens ook even de kapstokken, de mutsen/sjaalbak en het schoenrek.Hoeveel is genoeg?


Hoe weet je nu of je genoeg kleding hebt om je kiddo door het seizoen te loodsen?


Een precies aantal bepalen dat voor iedereen werkt, kan helaas niet. Het hangt immers vooral af van hoe jouw en het leven van je kinderen eruit ziet. Deze vragen helpen me alvast:

 • Hoeveel on- of zeer weinig gedragen stuks hangen er in de kast van afgelopen seizoen? Bij de dochter zijn dat er nog steeds wel een aantal – vaak gekregen stuks (lesje voor mezelf 😏 – selectiever zijn op de instroom, ook al is het gratis).

 • · Hoe vaak was je? Ik was zelf alleen in het weekend dus dat zorgt dat ik een weekje vooruit moet kunnen. En wat extra om mijn strijk te verwerken 😬.

 • · Zijn er hobby’s die speciale kleding vereisen? Hier valt dat voorlopig mee. De zoon en de dochter hebben wekelijks atletiek training dus 1 tenue volstaat.

 • Kan je kleding makkelijk combineren? Mixen heeft als voordeel dat je minder stukken nodig hebt; het rokje van gisteren dat niet vuil was, kan je daags nadien combineren met een vers gewassen T-shirt.

 • · Wolvenkinderen? Je hebt zo van die kinderen die elke dag ‘potte zwart’ van school komen en er zijn er die je gemakkelijk drie dagen hetzelfde kan aandoen. Ik ben duidelijk gezegend met de eerste… 😎


Ik vermijd aankopen ‘voor de zekerheid’. Ik ben heel goed in alle mogelijke situaties bedenken die zich zouden kunnen stellen. Wat als… het een hele koude winter wordt, er een sportdag is net na de hobbydag, de was niet op tijd is gedroogd, of zelfs wat als er iets tekort is …

Uitzonderingen, en heel vaak op te lossen met wat er ligt (ok, soms in een minder conventionele combinatie van stuks 😆).

Trouwens, als het echt snel moet gaan, is kleding maar een muisklik van ons verwijderd.


Even wat wiskunde dabei… Ken je de 80/20 regel - het principe van Pareto? Het is een economische regel die je ook kan toepassen op je kledingkast.


De kern van de 80/20 regel:
20% van jouw garderobe wordt 80% van de tijd gedragen
80% van jouw garderobe wordt slechts 20% van de tijd gedragen.

Zelfs met wat ruimte voor een foutenmarge, betekent dit dat het ook bij jou met heel wat minder kan. Verlaag je aantal aankopen per seizoen met 25% (heb je kleding voor een 20 tal outfits, zak eerst naar 15, enz.) en kijk vanaf wanneer je effectief tekorten ervaart.De inhoud van onze kastjes?

 • Zoon: 8 outfits. In de zomer is dit voor de zoon een short en T-shirt, aangevuld met een 3-tal truien voor koude ochtenden. Ik hou meestal 1 of 2 lange broeken van de winterkast over voor koudere dagen. In de winter gaan we voor een lange broek en T-shirt, aangevuld met een 6 tal truien, en een 4 tal longsleeves.

 • Dochter: 12 outfits en 2 extra gilets. De dochter is erg prikkelgevoelig dus het is nog heel erg zoeken naar wat werkt en wat niet. Hoopvol dat dit aantal nog wat naar beneden kan...

elk kastje aangevuld met

 • 3 pyjama’s

 • 1 sportset voor de hobby – T-shirt, broek, trui, loopschoenen, regenjasje

 • 1 sportset voor school – T-shirt, broek, schoenen met witte zolen (dit blijft op school liggen)

 • Speelkledij 3 a 4 stuks van alles (broek, T-shirt, trui), 3 paar dikke kousen

 • 10 tal onderbroekjes en kousen

 • Specialleke – in de zomer is dit vaak een outfit die ik een beetje apart hou voor de uitstapjes en feestjes (wolvenkind, remember 🤣). In de winter is die deel van de 8/12 outfits (wegens minder feestjes), die ik hou voor woensdagen – slechts een halve dag ravotten en dus minder kans op vlekken/gaten/… 🙄.

 • 1 paar sneakers – bij een koude winter + 1 paar winterschoenen - bij een warme zomer + 1 paar sandalen (vooral de dochter)

 • 1 paar laarzen

 • 1 winter/zomerjas + 1 tussenseizoenjas

 • 1 speeljasWaar naartoe voor kleding?


Verkopen


Kleding die ons niet meer kan dienen, gaat bijna altijd het tweedehandscircuit in. Ik verkoop zelf, hoewel steeds minder (via veilingen binnen Facebook community’s, een rommelmarkt) maar toegegeven, dat is een zeer tijdrovende en intensieve bezigheid. Omdat ik veel zelf tweedehands koop, vind ik het minder de moeite om die inspanning nog te doen.


Om duurdere of nieuw gekochte stukken een nieuw leven te geven, is de tweedehandsshop een fijne oplossing. Zij doen het vele werk van foto’s nemen, online zetten, promo voeren, … voor jou. Jij krijgt een redelijke prijs. Win, win, toch?


Ik bracht zelf al binnen bij Hoppiepolla.be in Eeklo. Een tof concept met een focus op avontuurlijke kids en, anders dan bij de meeste shops, heb je ook de keuze tussen twee verkoopsystemen. Of je kiest voor een iets hogere prijs die je ontvangt bij effectieve verkoop (indien niet verkocht, haal je zelf weer op), of voor een lagere prijs maar dan nemen zij alles over. Ineens van alles af dus… zalig 😄. En je bent meteen op de goeie plaats om je kastje opnieuw aan te vullen (als je dat wat verstandig aanpakt bij het binnenbrengen, spaar je ook nog een verzending uit 😉).


Doneren


Maar ik doneer ook veel aan goede doelen. Na de reportage van

Vrancx (“Onze lompen in Ghana – nov ’21 – de volledige aflevering is helaas niet meer beschikbaar maar wel nog een korte clip)

en Factcheckers (“Wat gebeurt er met kleding uit een kledingcontainer – seizoen 3, aflevering 7 – VRT)

gebruik ik enkel nog de kledingcontainers van De Kringwinkel (voor het Meetjesland: Kringloopwinkels Meetjesland) en Oxfam, omdat die ook inzetten op sociale tewerkstelling.


Maar ik breng ook binnen bij vzw’s (in het Meetjesland bv. Babynest vzw en Lichtpunt vzw).

Neem zeker ook een kijkje op https://www.nelecolle.be/waarkanikmetmijnspullenterecht voor meer opties.


Kleding die echt op is, gooi ik in om het even welke andere kledingcontainer onderweg. Zo kan de kleding apart opgehaald worden en is er kans dat ze gerecycleerd wordt. Ik zeg ‘kans’ want beide reportages toonden aan dat de verwerking en recyclage nog een pak beter kan (understatement 🙄). Soms vraag ik me af of ik dit soort kleding niet beter gewoon bij het reguliere vuilnis kan gooien… Wat denk jij?Stefanie

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


aparte delen_IG_Tekengebied 1-09 (2).png
bottom of page