top of page

4 ultieme tips om minder te kopen

Shoppen was vroeger een hobby. Echt, geen winkel kon ik voorbij of ik ging binnen. Alles wat handig, leuk bedacht, snoezig, origineel, cadeau-waardig, voor het geval dat, in de mode, voor nu, voor later (ik kan hier nog wel even doorgaan 🤐) ging mee naar huis. Uitverkopen stonden met stip in mijn agenda, lunchpauzes te midden van de winkelstraten de norm. Alles werd zorgvuldig gestockeerd, in alweer een nieuwe box, in een vernuftig bedacht opbergsysteem.

Gebruiken deed ik het allemaal niet. Ervan genieten nog veel minder.

Koopdrang?

Nee, noem het gerust koopverslaafd. Járen aan een stuk.


Ik zou kunnen zeggen dat ik daar vandaag geen last meer van heb, ik ben immers minimalist, toch? Dat zou een ferme leugen zijn.

Zo af en toe overvalt die kooprush me nog steeds. Neem dat gerust vrij letterlijk: een fysiek waarneembare bloed-door-je-aderen-kolkend gevoel gecombineerd met een halve blijk van zinsverbijstering. Ik sta er soms zelf van te kijken 😂.

Gelukkig herken ik het gevoel ondertussen en vooral, ik weet het handig te vermijden.


Wil jij ook terug 'in control' zijn over je uitgaven en genieten van wat je hebt in plaats van voortdurend zoeken naar het volgende hebbeding?

Ik geef je hier de ultieme tips!Tip 1 # Doorzie marketingtrucjes


In een vorige blog ’Zo koop je nooit meer teveel! 10 slimme marketingtrucjes ontmaskerd’ somde ik de meest voorkomende marketingtrucjes op die je écht meer doen kopen. Upselling en crossselling, lokkertjes, vaste winkelroutes, teruggeef acties, … . Het maakt ons, vaak onbewust, inschikkelijker om iets te kopen wat we niet nodig hebben.


Hoe voorkom ik dit?

Ik probeer het trucje te zien voor wat het is: een trucje.

Veel beter is het om bij de feiten te blijven. Is een product zonder korting écht zoveel geprijsd en wat zegt dat over de korting die ik zogezegd ontvang? Heel vaak wordt bv. vergeleken met de originele lanceringsprijs van een product. Als het product op het einde van de stock zit, kan die prijs overal al een flink stuk lager zijn (en dus ook mijn zogezegde korting).


De regel die altijd werkt: stond het niet op mijn lijstje voor ik de winkel binnenstapte, dan heb ik het ook niet nodig. Ook niet aan een lagere prijs, in 2-voud, ... .

Leuker wordt het als ik het voordeel van zo’n trucje kan gebruiken bij een bewuste aankoop 😎. 2+1 van mijn favoriete shampoo bar? yesssss please!Tip 2 # Lang leve lijstjes


Ik ben een echt lijstjesmens, van nature. Maar lijstjes hebben ook écht een meerwaarde. Mijn favorieten: het wenslijstje en het shoplijstje!


Telkens als ik denk iets nodig te hebben, of iets te willen, dan komt het eerst op mijn wenslijstje. En daar blijft het vervolgens een paar maanden staan. Ja, echt. In de meeste gevallen vergeet ik alweer waarom ik het dacht nodig te hebben (schrappen die handel!).

Blijft de nood zich herhalen, dan ga ik eerst na of ik het op een andere manier kan oplossen bv. door te lenen of iets soortgelijks te gebruiken. Lukt dat niet, dan kijk ik naar een (tweedehands) aankoop.


Bij zaken die ik niet meteen nodig heb maar gewoon graag wil, zet ik mezelf sowieso een termijn van minimaal 4 maanden. Wil ik het dan nog altijd graag, dan koop ik het (tweedehands).

Waarom 4 maand? Omdat je op die manier seizoensgebonden hypes vermijdt. Een meevaller is dat je op het einde van het seizoen soms voor een prikje koopt 😉.Ik houd de Piraminder goed in gedachten, hét vijfstappenplan voor bewuste en/of niet-aankopen. Je vindt trouwens nog heel wat meer informatie over minderen en ‘genoeg’ op De Transformisten (vroeger Netwerk Bewust Verbruiken).


Het shoplijstje spreekt voor zich denk ik. Voor ik ga winkelen, maak ik een lijstje en ik probeer enkel te kopen wat op de lijst staat. De lijst is immers de behoefte die ik had, niet de behoefte die gecreëerd werd.

Ik maak soms ook een lijstje (hupla, enter lijstje nr. 3 🤣) met ‘eisen’ aan een gewenst product. Wat moet het kunnen/doen? Waarvoor zal ik het gebruiken? Hoe wil ik dat het er het liefste uitziet? Dat helpt om gerichter te winkelen want, zeker voor grotere aankopen zoals bv. elektro, word ik snel overspoeld door info en ga ik lukraak kiezen om ervan af te zijn... Met de 'eisenlijst' vermijd ik miskopen en dus een volgende (vervang)aankoop.Tip 3 # Iets met katten en melk


Ik ben mild voor mezelf en probeer het aantal momenten te verminderen waarop ik in verleiding kom om te kopen. Hoe?

· Ik schreef me uit op nieuwsbrieven van al m’n favoriete (of minder favoriete) shops

· Ik ontvolgde de meeste shop accounts op sociale media

· Ik haal binnenkort een nee-sticker tegen reclame zodat ik geen ongeadresseerde folders in de brievenbus krijg. Dit kan gratis in de postkantoren van Bpost.

· Ik schreef me in op de Robinson lijst. Dat is een bestand dat gegevens bevat van mensen die geen geadresseerde reclame meer wensen te ontvangen via de post. Iedereen kan zich gratis registreren op deze lijst. Bedrijven zijn niet wettelijk verplicht om de Robinson lijst te gebruiken maar het wordt wel aangeraden. Alle kleine beetjes helpen!

· Ik verspil geen tijd aan winkelen zonder doel: ik bedoel, geen middagpauze tussen winkels, niet even stoppen bij winkels gewoon omdat ik in de buurt bent, nog een kwartiertje te vroeg ben, ‘gewoon’ even wil kijken, … .

· Ik zoek enkel een winkel op wanneer de shoplijst dat vraagt. Ik kies vooraf welke winkels ik wil bezoeken om dat lijstje af te werken. Soms doe ik online al wat prospectie.

· Ik heb ander tijdverdrijf gezocht, zeker omdat shoppen echt een hobby was.Tip 4 #buy less, choose well, make it last

(quote Vivienne Westwood)


Minder kopen begint bij bewuster kopen. Dit zijn zaken die je kunnen helpen:

· Ga kritisch door de kast en bekijk wat er eigenlijk nog allemaal is.

· Herstel wat stuk is.

· Kies een vast bedrag per maand voor aankopen die niet noodzakelijk zijn. Koppel er een spaardoel aan vast. Niet uitgegeven = in de pot voor iets waar je over droomt!

· Hou al je rekeningetjes een half jaar bij (in een ‘huishoudboekje’ of in een app) en bekijk in detail waar je geld naartoe ging. Je leert waar je geld aan uitgeeft en wanneer. Ideaal om meer inzicht te krijgen in je koopgedrag.

· Laat je inspireren. Lees een boek over opruimen of kijk een van vele series op Netflix of YouTube over opruimen, minimaliseren, minder kopen, … Eens je de mindset verder ontwikkelt, zal je minder snel geneigd zijn om iets aan te kopen.

· Toch aan het winkelen? Loop desnoods nog een extra gangetje door en blijf jezelf vragen stellen: Heb ik dit nodig? Waarom wil ik dit zo graag hebben? Heb ik iets gelijkaardigs? Hoeveel keer ga ik het gebruiken? Hoelang ga ik hiervoor moeten werken? Hoe zal dit eruit zien buiten de mooie winkelsetting?

· Koop je dan toch, kies voor lokale en creatieve makers.Tijd voor een experiment?


Waarom jezelf niet als doel zetten om een welbepaalde tijd niets te kopen. Of een vriend(in) uit te dagen om mee te doen. Begin met een maand en ervaar de voordelen. Je kan altijd verlengen of herhalen.

Lucia Gonzalez Schuett kocht een jaar lang niets anders dan voedsel en vertelt je over haar ervaringen in deze Tedx-talk.


Durf jij de challenge aan? Hou dan mijn socials in de gaten want ik heb grote plannen voor 2023!groeten,

Stefanie
Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


aparte delen_IG_Tekengebied 1-09 (2).png
bottom of page