top of page

5 misvattingen over minimalisme (of wat minimalisme niet is)

Bijgewerkt op: 2 apr. 2022

In de blogpost 'wat is minimalisme' las je een beschrijving... wel ja, wat minimalisme dus is 😊.

Maar om uit te leggen wat iets is, kan het ook helpen om te omschrijven wat het niet is. Mocht het je dus nog niet helemaal duidelijk zijn, lees zeker verder.


Misvatting 1: minimalisme, da’s iets over spullen.


De meeste mensen denken dat minimalisme vooral slaat op het hebben (of niet) van spullen maar dat klopt niet. Je kan je met veel meer omringen dan louter spullen. Denk maar aan mensen, activiteiten, to do’s, verwachtingen, e-mails, enz.

Het is wel zo dat het ontspullen en opruimen van spullen heel toegankelijke en effectieve manieren zijn om te beginnen met minimalisme. Maar het is slechts het eerste stapje.

Het is nu eenmaal makkelijker om je te ontdoen van een kookpot die je nooit gebruikt dan van een toxische relatie … .

“Minimalism: because the best things in life aren’t things”


Misvatting 2: minimalisme, da’s u vooral dingen ontzeggen.


Alweer fout! Wel integendeel. Je hoeft helemaal niets te missenvan wat jij belangrijk vindt. Dat je al het overbodige weghaalt, zal er net voor zorgen dat je meer kan genieten van wat er wel is.

Weg ruis, hello focus!

Belangrijk is dat je jezelf de juiste vragen blijft stellen:

Wat is belangrijk voor mij?

Waar word ik gelukkig van?

Hoe wil ik dat mijn toekomstig leven eruit ziet? Welke stapjes kan ik daar vandaag voor zetten?

Alles wat daar niet aan tegemoet komt, kan je loslaten!

Een variant op deze misvatting is trouwens dat een minimalist maar x aantal spullen mag bezitten. Nonsens natuurlijk. Niemand kan voor jou beslissen wat jij belangrijk vindt, wat je nodig hebt om je droomleven te realiseren. En al zeker niet hoeveel spullen daar maximaal mogen bijhoren.

“Minimaslim is not a lack of something, it’s the perfect amount of something” (N. Burroughs)


Misvatting 3: als minimalist mag je niets meer kopen.


Tuurlijk wel.

Door je focus op wat je belangrijk vindt en wat je vooruit helpt, heb je doorgaans wel veel minder koopdrang. Omdat je beseft dat het nieuwe goed niets bijdraagt. Of meer zelfs, het goede dat er al is, vertroebelt. Maar dat neemt niet weg dat er zo af en toe iets is dat je wel nodig hebt (écht) of heel graag wil (al lang). Niets leuker dan je omringen met datgene waar je bewust voor koos, naar verlangde en koestert!

“Buy less, choose well, make it last” (Vivienne Westwood)


Misvatting 4: als minimalist moet ik in een witte, lege blok gaan wonen.


Eerst en vooral, niets mis met strakke, witte blokken dus als jij je er thuis voelt, doen! Maar het is geen must. Blijf dus rustig wonen waar je graag woont. Deze opmerking verwijst vooral naar minimalisme als stijl of stroming binnen de architectuur. Teruggaan naar zuivere basisvormen zonder franjes, wit als hoofdkleur, weinig afleiding door meubels allerhande: het kan rust geven. Zeker. Maar eender welk huis kan minimalisme uitstralen. In eender welke kleur en met eender welke meubelen. Zolang het weerspiegelt waar jij voor kiest, zich bewust beperkt tot wat bijdraagt aan wat jij belangrijk vindt en wat je wil realiseren in je leven. Minimalisme gaat veel verder dan je huisinrichting. Het vergroeit met je zijn.

“Minimalism doesn’t have to feel cold, cozy doesn’t have to feel cluttered” (Angie Kikstra)


Misvatting 5: de mensen gaan denken dat ik gierig ben, of lastig.


Bewust consumeren betekent in de praktijk vaak consuminderen (= minder kopen) of consumanderen (= anders kopen). Een voordeel daarvan is dat je het minder doet, wat je dus geld bespaart. Echt.

Alleen, geld besparen is geen doel op zich voor een minimalist (tenzij die persoon om welke reden ook met een krap budget dient rond te komen waardoor het een gevolg is van een individuele situatie). Het is uiteraard wel mooi meegenomen. Dus nee, je bent niet gierig.

Eisen stellen aan wat je koopt vermijdt miskopen en bespaart je vooral een hoop gedoe (denk maar aan ruilen of terug brengen naar de winkel, nadien je huis weer uit krijgen, …). Hoe beter afgestemd op je noden en behoeften, hoe groter je gebruiksplezier zal zijn. Veeleisend? Misschien. Lastig? Zeker niet.

Toegegeven, er zullen mensen zijn die het maar raar vinden. Aan wie je het tien keer uitlegt en die er nog steeds het nut niet van inzien. Da’s ok. Minimalisme is dan geen betekenisvolle keuze om hun leven mee vorm te geven maar daarom kan het wel werken voor jou. You do you ‘-)!

“Don’t absorb criticism from people you wouldn’t ask for advice”

Lijkt minimalisme ondertussen iets voor jou? Of kreeg jij nog een andere misvatting te horen, laat het me zeker weten in de comments!


liefs,

stefanie

Recente blogposts

Alles weergeven
aparte delen_IG_Tekengebied 1-09 (2).png
bottom of page