top of page

Hét geheim voor een opgeruimd leven? Ontdek het hier!

Ik heb de laatste tijd heel erg het gevoel dat ik maar blijf opruimen. Dat ik veel meer met ‘spullen’ bezig ben dan ik eigenlijk wil. Organiseren, poetsen, uitsorteren, wegbrengen… en repeat.

Het stresseert me en het leidt me af van waar ik echt mee wil bezig zijn.


Ervaar jij ook het gevoel van teveel in je leven?


Er is een gouden regel die ervoor zorgt dat opruimen en ontspullen maximaal effect heeft. En houdt!

Wil jij graag een opgeruimd huis met enkel jouw favoriete spullen? Een opgeruimd hoofd met je prioriteiten voorop? Een plek waar je helemaal jezelf kan zijn?


gouden regel opgeruimd huis, met een gouden randje

Zal ik je het geheim maar ineens vertellen?


(tromgeroffel)


De instroom beperken, oftewel zorgen dat er niks meer binnen komt.

Wat?! Is dat alles? Ik hoor het u denken.

Wacht...


Want het antwoord is tweeledig.

Is dat alles? Ja. We worden het opruimen moe als het een continue opdracht is. Bovendien blijft de succeservaring uit omdat de vrijgekomen ruimte en tijd, snel verdwijnen. En jij krijgt het gevoel dat het allemaal niets uitmaakt. Hou die instroom onder controle en je behoudt overal de controle.


Is dat alles? You wish. Werken aan de instroom is geen gemakkelijke opdracht. Op elk onbewaakt moment, elk feestje, elke trip naar de winkel, … bam! De kans dat nieuwe spullen je huis in komen.


Hoe blijf je die instroom de baas?



#1 Doe van koopstop


Duh. Dit is duidelijk.

Wil je dat er niks meer binnen komt, stop met kopen.

Ik kan iedereen aanraden om een (paar) maand(en) ‘cold turkey’ te gaan in het shoppen. Zeker als je een stevig uitgavenpatroon hebt, is 3 maand echt het minimum om te voelen wat niets kopen doet met jou, je portemonnee, je tijd en ruimte.

De regels bepaal je natuurlijk helemaal zelf maar een beetje ambitie kan geen kwaad toch?!

Durf jij het aan om niks/minder te kopen? Hoe je dat doet, lees je in de blog 4 ultieme tips om minder te kopen.


Ter inspiratie kan je aansluiten bij groepen als ‘Koop niks nieuws challenge’ (op facebook). Meer dan over perfectie gaat het daar vooral over bewustwording over de veelheid die we kopen maar ook... het weinige dat we nodig hebben om comfortabel te leven.


Wil je even een grappig intermezzo over onze relatie met spullen, onderstaande filmpje is echt een aanrader 😁. Het dateert al van 2009 maar brandend actueel.


#2 Zoek het patroon


Ontspullen zonder na te denken over hoe het gros van je spullen binnenkomt, is zinloos. Binnen de kortste keren ben je terug bij af.

Kennis is macht. Zoek daarom het patroon achter je shopgedrag door stil te staan bij wat je loslaat.


  • Van wie zijn deze spullen?

Helaas, je hebt niet altijd zeggenschap over alle spullen in huis. Rommel is trouwens een subjectief gegeven: de één vindt het storend, de ander ziet het probleem niet (herkenbaar?). En nee, je kan niemand forceren in loslaten. Lead by example and hope for the best 😁.


  • Via wie/waar kwamen ze je huis in?

Bij een bevraging op mijn IG-account gaven heel wat mensen aan dat veel van de storende spullen gekregen zijn. Niet zo gek, wat je bewust koopt, word je minder snel beu.

  • Wanneer deed je de aankopen?

De meeste miskopen die ik vroeger had, kwamen van snelle 'shopkes' tijdens de middagpauze (ik werkte toen vlakbij een grote winkelstraat). Pas bij het uitruimen van mijn kleerkast werd dat pijnlijk duidelijk.

  • Voldeden de spullen aan je verwachtingen? Wat miste je, wat ging goed en wat niet?

Het kan je bewuster maken voor een volgende aankoop.


Zie je een rode draad doorheen de antwoorden? Daar ligt de oplossing!


Maak bijvoorbeeld afspraken met je huisgenoten over de hoeveelheid en stockage van spullen zodat het voor iedereen aangenaam blijft.

Leer nee zeggen tegen mensen die, heel vaak, hun eigen rommel aan jou willen opdringen. Lees daarover zeker de blog ‘Wil jij dat hebben? 8 tips om te geven, te ontvangen of gewoon nee te zeggen.

Voortdurend nee zeggen is niet altijd makkelijk. Hier komt je opruimdoel ook goed van pas. Als je weet waarom je een ruimte opruimt en ontspult, ben je gemotiveerder. Meer weten over succesvol starten met opruimen lees je in de blog ‘Maak van je huis een happy place. 6 tips om te starten met opruimen en ontspullen’.


Tip! Ik gebruik hier het voorbeeld van spullen maar het herkennen van patronen kan je breder toepassen. Vervang het woordje spullen eens door 'verwachtingen' (die niet de jouwe zijn welteverstaan) om dezelfde vragen te beantwoorden.



#3 Wees creatief


Onlangs vatte mijn droogkast vlam. Als uit automatisme begon ik 2de hands af te zoeken naar vervanging. Pas later stelde ik me de vraag of vervanging wel nodig was. Kon het zonder? Ik besliste het eerst een paar maanden af te wachten. Ik heb tot dusver geen droogkast meer en dat bevalt me prima.


Veel van de spullen komen binnen op het moment dat we denken iets te ‘moeten’. Er valt iets kapot, dus moeten we vervangen. Je hebt ‘nodig’ om iets te realiseren bv. een recept schrijft je een vierkant bakblik voor. (Dé reden trouwens waarom ik de recepten op de website zo eenvoudig mogelijk hou. Benieuwd naar mijn recepten, check zeker de website!)


Creativiteit vraagt omdenken. De dingen even anders bekijken.

Hoe lossen we dit op?

Misschien is het ‘probleem’ eigenlijk niet echt een probleem.

Heb je iets vergelijkbaars waarmee je verder kan.

Herstellen of lenen is evengoed een optie.

Ik geef toe, het vraagt vaak extra tijd en energie maar de beloning is des te groter.



#4 Never stop growing


Door oefening raak je geroutineerd in opruimen en ontspullen, echt!

En toch. Het blijft belangrijk om je doel en de instroom blijvend aandacht te geven. Wat geen aandacht (meer) krijgt, groeit niet (meer).

In het beste geval blijf je hangen in je vernieuwde (min of meer) opgeruimde situatie. De kans is echter groter dat je terugvalt naar je beginsituatie, of zelfs erger!

Zonde, toch?

Haal je inspiratie uit boeken, blijf lezen!

Liever dagelijkse inspiratie op de socials? Check o.a. mijn IG-account @met_een_gouden_randje 😉. Dat durft al eens aanstekelijk werken!



#5 F*ck perfectie


Spoken like a true recovering perfectionist (not 🤣).

Het loopt ongetwijfeld eens vast. Eén van de moeilijkste dingen is blijven doorgaan na een tegenvaller of terugval. Het voelt misschien falen maar het is normaal: soms vragen andere zaken (tijdelijk) meer energie. Laat het niet schieten en neem de draad zo snel mogelijk weer op.


ontspulcyclus, met een gouden randje

Ik ben ondertussen een tiental jaar bezig met ontspullen en minimalistisch leven. En ik voel de ups and downs nog steeds, zeker via de kinderen. Gelukkig herken ik het stijgende stressgevoel dat me overvalt als ik teveel met spullen bezig ben. Door een hoofdstukje in mijn favoriete boek te lezen, krijg ik terug frisse energie. Ook jullie feedback is een boost om te blijven groeien!


Laat me zeker weten in de comments hoe het bij jou loopt.

Keep up the good work!


Stefanie


Recente blogposts

Alles weergeven
aparte delen_IG_Tekengebied 1-09 (2).png
bottom of page